11 ani de la Lovitura de Stat în Republica Bolivariană Venezuela


maduro-620-rtxyflh-300x168În ziua de 11 aprilie 2002, în Republica Bolivariana Venezuela, o coaliţie constituită din Organizaţia Patronală FEDECAMARAS, Confederaţia birocratică a Muncitorilor din Venezuela, Biserica Catolică, militari dizidenţi şi, în mod special, marile medii private de comunicaţie, coordonate de Statele Unite, au avansat un plan destabilizator în scopul întreruperii mersului democratic al ţării, punând la cale o lovitură de stat contra guvernării lui Hugo Chavez.

Climatul demolator a fost pregătit prin acţiunea mediilor private, care au promovat o campanie dirijată împotriva executivului venezuelean, prin intermediul manipulării mediatice, reuşind să devieze în direcţia Palatului Prezidenţial Miraflores, un concoi de mase aparţinând clasei mijlocii din Caracas, care iniţial se îndrepta dinspre la Parcul Este spre zona Chuao. Această schimbare de traseu fusese preconfigurată din zilele anterioare, în cuiburile de televiziune, care convocau masele în partea de Est a oraşului, cu imagini ce prezentau ca scop final al marşului centrul oraşului, la mică distanţă de Palatul Prezidenţial. Într-acolo s-a îndreptat mulţimea, fluturând drapelele tricolore, printre care se observau şi câteva steaguri nord-americane. Canalele comerciale îl prezentau pe generalul din opoziţie Guaycaipuro Lameda, fost preşedinte al PDVS, strigând:  Spre Miraflores! Pentru a înlesni devierea maselor, cineva lansă zvonul că Chavez a cazut.

Marşul opozanţilor a creat o situaţie de convulsie şi de haos în oraş, de care au profitat, în chip de scuză, acei militari interesaţi de abolirea ordinii constituţionale, care l-au sechestrat  pe şeful statului venezuelean. În acest mod s-a reuşit instituirea unui guvern ilegitim, ce l-a avut în frunte pe omul de afaceri Pedro Carmona, şi declanşarea represiunii şi persecuţiilor în contra deputaţilor, funcţionarilor publici şi conducătorilor bolivarieni.

În acelaşi mod au acţionat şi pentru anihilarea manifestaţiilor de stradă din 12 aprilie, care cereau reîntoarcerea Presedintelui Hugo Chavez, soldate cu 19 morţi şi zeci de răniţi, fapte nerelatate de mediile private, în timp ce Venezolana de Television, Radio Nacional de Venezuela, ZVKE Mundial, şi alte medii de comunicaţie în serviciul comunităţii au fost interzise de către pucişti.

Încercarea de abolire a Constituţiei a dat greş, deoarece pe data de 13 aprilie, cadre militare loiale, susţinute de mişcarea populară, au restaurat puterile publice subsituite de scurta dictatură a lui Carmona, recuperând mijloacele de comunicare ale statului, şi reuşind să-l readucă pe Hugo Chavez la Palatul Miraflores.

Proiectie film documentar ¨Revolutia un va fi transmisa¨ – Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela – 12 aprilie 2013

Latest Tweets