12 OCTOMBRIE – COMEMORAREA ZILEI REZISTENŢEI INDIGENE


rezistenta_indiegnaScris de MPPRE

La ministra de los pueblos indígenas, Aloha Núñez

Într-o zi ca cea de astăzi se comemorează în Venezuela „Ziua Rezistenţei Indigene”, pentru a onora şi a aminti sângele vărsat de către comunităţile autohtone care au rezistat colonizării spaniole.

Această dată a fost decretată de către Preşedintele Republicii, Hugo Chávez Frías, prin decretul Nr. 2028 din 11 octombrie 2002 şi aprobată de către Parlament, pentru a înlocui „Ziua Rasei”, zi care se comemora din timpul Guvernului Juan Vicente Gómez ( Guvern din perioada 1908-1935).

Acest decret subliniază dreptul populaţiilor indigene de a-şi păstra cultura proprie, limba şi teritoriul care le aparţin şi care au fost încălcate, în primul rând, de către colonizatori şi, în al doilea rând, de către oligarhiile care au dominat

Venezuela pe durata istoriei sale republicane.

Textul decretului citat desemnează în primul său articol: „Comemorarea pe data de 12 octombrie a fiecărui an a „Zilei Rezistenţei Indigene”, cu scopul de a recunoaşte autoafirmarea noastră americanistă privind unitatea şi diversitatea culturală şi umană şi, în acelaşi timp, revendicând recunoaşterea contribuţiilor atât ale popoarele indigene ale Americii, cât şi ale populaţiilor şi culturilor africane, asiatice şi europene în formarea naţionalităţii noastre, în spiritul dialogului dintre civilizaţii, al păcii şi al justiţiei”.

Textul de asemenea prevede „încorporarea în calendarul oficial şi şcolar al datei de 12 octombrie ca „Ziua Rezistenţei Indigene” în conformitate cu prevederile stabilite prin prezentul Decret, şi începerea revizuirii textelor şcolare de geografie şi istorie naţională, americană şi universală”.

În plan internaţional, acest decret declară că Guvernul Revoluţionar va promova „în faţa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) actualizarea atât a geografiei şi istoriei Americii precum şi a celei universale, în enciclopediile americane şi universale, cu scopul de a încorpora întreaga contribuţie a populaţiilor indigene, pentru a elibera textele de cercetare şi educaţie, de inexactități și deformări istorice”.

Prin acest instrument legal, Guvernul Revoluţionar şi Bolivarian al Venezuelei aduce justiție comunităţilor indigene integrându-le în societatea venezueleană, respectându-le cultura, limbile şi diversitatea etnică.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets