80% dintre venezuelani susțin dialogul și concilierea

80% dintre venezuelani susțin dialogul și concilierea


Caracas, 18 februarie 2018 (AVN)

Directorul agenției de sondaj Hinterlaces, Óscar Schémel, a subliniat că peste 80% dintre venezuelani sunt de acord cu stabilirea dialogului și concilierii în țară, între Guvernul Președintelui Nicolás Maduro și opoziția politică, și consideră că aceasta este calea care poate contribui la soluționarea problemelor, în special în domeniul economic.

“Dialogul este o aspirație importantă a venezuelanilor” și ”este o aspirație profundă, o năzuință adâncă a venezuelanilor”, a subliniat acesta în interviul oferit în cadrul programului José Vicente Hoy, transmis în această duminică de Televen, când a adăugat că populația menționează ca fiind fundamentale unirea și concilierea în favoarea dezvoltării naționale.

Schémel a precizat că în pofida eforturilor întreprinse în acest sens și a nenumăratelor apeluri realizate de Președintele Maduro de la începutul mandatului său, dialogul s-a văzut subminat de acțiunea și ingerința factorilor externi care ”au decis să-l înlăture pe Maduro cu forța. În mod categoric aceștia susțin o răsturnare a președintelui”.

În acest sens, a reamintit faptul că puterile străine s-au arătat dispuse să desființeze chavismul, practic chiar de la începuturile acestuia, motiv pentru care au apelat la strategii insurecționale, prin semănarea haosului, prin proteste, prin crearea unei situații economice dificile care să stranguleze societatea.

A semnalat că acest avânt destabilizator ”este dat și de profundele slăbiciuni ale opoziției venezuelane, care niciodată nu a reușit să se transforme într-o alternativă”.

Directorul Hinterlaces a subliniat de asemenea că, potrivit studiilor efectuate de această agenție de sondaj pe întreg teritoriul național, prin interviuri directe, există o apreciere pozitivă a mandatului Președintelui Maduro, care depășește procentul de 40%.

A semnalat că această apreciere este rezultatul victoriilor obținute de Președinte în fața amenințărilor, fiind unul dintre exemplele victoriei electorale obținute în iulie 2017, după 120 de zile de violență politică provocată de sectoarele opoziției.

Totodată, este măsurată gestionarea socială întreprinsă în beneficiul sectoarelor celor mai vulnerabile, inițiative care îi aparțin, a subliniat acesta.

În acest sens, a semnalat că sondajele evidențiază și faptul că 55% din populație preferă ca problemele să fie rezolvate în cadrul mandatului lui Maduro, decât să fie instalat un guvern al opoziției.

“Democrația venezuelană este consolidată cu fiecare scrutin electoral, în pofida unui context de amenințări, turpitudini și dificultăți”, a afirmat Oscar Schemel.

În opinia acestui analist, democrația venezuelană este ”solidă și participativă” și acest fapt este reflectat de cele mai recente sondaje de opinie, la care un procent de 69% din persoanele chestionate și-au manifestat acordul față de convocarea alegerilor prezidențiale anticipate.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets