A V A REUNIUNE EXTRAORDINARĂ A CONSILIULUI POLITIC ALBA-TCP DECLARAȚIE SPECIALĂ PRIVIND SPRIJINUL PENTRU INSTITUȚIONALITATEA DEMOCRATICĂ, DIALOG ȘI PACE ÎN REPUBLICA BOLIVARIANĂ VENEZUELA


logo-webalbaCaracas, 8 iunie 2016

Miniștrii Afacerilor de Externe din țările membre ale Alianței Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre-Tratatul de Comerț al Popoarelor (ALBA-TCP) cu ocazia celei de-a V a Reuniune Extraordinară a Consiliului Politic ALBA-TCP, care a avut loc în CARACAS, Republica Bolivariană Venezuela, pe data de 8 iunie 2016.

Având în vedere angajamentul Președintelui Constituțional al Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro Moros, cu privire la apărarea fără restricții a păcii și instituționalității democratice constituționale a Republicii și determinarea acestuia pentru a garanta drepturile omului pentru poporul venezuelean.

Reiterând necesitatea de a respecta pe deplin dreptul inalienabil al fiecărui stat de a-și alege sistemul politic, economic, social și cultural, ca și condiție esențială pentru a asigura conviețuirea pașnică între națiuni și consolidarea Americii Latine și Caraibe ca Zonă de Pace, așa cum a fost proclamată în mod oficial la cel de-al doilea Summit al CELAC, care a vut loc în La Havana, în ianuarie 2014,

Recunoscând dialogul ca mijloc de compromis, și ca instrument legitim și adecvat pentru rezolvarea conflictelor interne ale Statelor Membre,
Având în vedere încercarea ilegitimă de aplicare a Cartei Democratice împotriva Venezuelei, de către Secretarul General al Organizației Statelor Americane (OEA), Luis Almagro,

Raportăm că:
1. Cerem respectarea absolută a suveranității Venezuelei, subliniind principiile de non-interferență, auto-determinare și dreptul de a exercita sistemul constituțional, politic, economic și social pe care și l-a dat poporul său.
2. Sprijinim Guvernul Constituțional al Președintelui Nicolás Maduro Moros în persistența lui de a păstra pacea și de a garanta instituționalitatea democratică în țara sa.
3. Sprijinim inițiativa de dialog propusă de Președintele Nicolás Maduro, cu ajutorul UNASUR, și participarea foștilor președinți José Luis Rodríguez Zapatero, din Spania, Leonel Fernández, din Republica Dominicană, și Martín Torrijos din Panama, la cererea Guvernului Republicii Bolivariene Venezuela.
4. Respingem comportamentul Dl. Luis Almagro, Secretar General al Organizației Statelor Americane, care acționează împotriva Cartei OEA, care necesită independență, imparțialitate și transparență, și-a asumat un rol de intervenție în afacerile interne ale Republicii Bolivariene Venezuela, și ar putea crea instabilitate în acea țară, motivând faptul că factorii opoziției venezuelene își asumă poziții anti-democratice și violente.
5. Solicităm țărilor cu reprezentare la OEA, să se asigure că Secretarul General al acestei Organizații îndeplinește, în exercitarea funcțiilor sale, Normele Generale de Funcționare a Secretariatului General după cum este stabilit în articolul 113 din Cartă, și, prin urmare, face apel la Secretarul General să respecte cu strictețe Articolul 137 din aceste norme.
6. Respingem rezoluția intervenționistă din 8 iunie 2016 a Parlamentului European împotriva Venezuelei și lipsa de respect față de instituții și Statul de Drept.
7. Vom rămâne atenți la orice inițiativă care amenință stabilitatea constituțională a Republicii Bolivariene Venezuela și vom acționa în apărarea păcii și liniștii în regiunea noastră.
8. Facem apel la mass-media să nu falsifice, să manipuleze sau să denatureze realitatea politică din țările noastre.
9. Solicităm Secretarului Executiv al ALBA-TCP să garanteze că prezența Declarației este transmisă către organismele regionale și subregionale de integrare și că va fi difuzată ca și document oficial.

Țările membre ale Alianței Bolivariene pentru Popoarele din America-Tratatul de Comerț al Popoarelor (ALBA-TCP) sunt: Antigua și Barbuda, Bolivia, Cuba, Dominica, Ecuador, Granada, Nicaragua, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent și Grenadine, Surinam și Venezuela.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets