Acordul de la Geneva: ONU va trimite o delegaţie pentru dialog privind Teritoriul Esequibo


acord_genevaCaracas, 19 februarie 2016 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Preşedintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, a informat că a susţinut vineri o conversaţie telefonică cu Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, care s-a angajat să trimită o delegaţie oficială pentru dialog privind Acordul de la Geneva şi soluţionarea controversei cu Guyana pentru dreptul asupra Teritoriului  Esequibo.

Pe durata unei ceremonii ce a avut loc în statul Monagas, unde a demarat activitatea în domeniul hidrocarburilor şi petrochimiei cu scopul de a impulsiona economia productivă, preşedintele venezuelean a reamintit faptul că Guvernul Bolivarian se menţine în constantă apărare a Guayanei Esequiba, în sensul definit prin Acordul de la Geneva.

„Noi continuăm să apărăm pe cale diplomatică şi fermă Teritoriul  Esequibo, şi am reuşit să îl aducem pe aceeaşi cale şi pe David Granger (…) Esequibo este al nostru şi vom şti să îl apărăm. Acest pământ nu ne-a fost dăruit de nimeni, acest pământ a costat sângele eliberator al străbunilor noştri”.

Venezuela va înmâna Comisiei Speciale a ONU poziţia sa oficială privind Teritoriul Esequibo.

Făcând referire la soluţionarea pe cale paşnică a controversei dintre Venezuela şi Guyana privind dreptul asupra Esequibo, ministra de externe Delcy Rodríguez a informat că preşedintele Maduro a reiterat invitaţia către Comisia Specială a Secretarului General al ONU de a primi în mod oficial observaţiile Republicii Bolivariene referitoare la propunerea înaintată de către această Comisie privind revendicarea legitimă a Venezuelei asupra acestui teritoriu.

Şefa Diplomaţiei Bolivariene a Păcii a declarat că Preşedintele venezuelean a adresat un îndemn Republicii Cooperative Guyana pentru a respecta Acordul de la Geneva, acord ce pe 17 februarie a împlinit 50 de ani de la semnare.

„Acordul de la Geneva este bazat pe consimţământul Ambelor Părţi privind soluţia consensuală a controversei, iar în articolul 4.2 prezintă mecanismele progresive pentru soluţionarea practică şi satisfăcătoare pentru ambele părţi”, a amintit Rodríguez prin intermediul contului de Twitter.

Ministra venezueleană a publicat de asemenea şi faptul că Preşedintele a adresat mulţumiri lui Ban Ki-Moon pentru asistenţa acordată Venezuelei în Consiliul de Securitate al ONU, organism din care ţara noastră face parte şi pe care îl prezidează de la 1 februarie anul curent.

Trebuie menţionat şi faptul că preşedintele Maduro a fost cel care a solicitat pe 28 iulie 2015 activarea Acordului de la Geneva.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets