Acordurile stabilite în timpul Summit-ului CELAC-UE


În perioada 10-11 iunie 2015 a avut loc la Bruxelles cel de-al II-lea Summit al Comunității Statelor din America Latină-Caraibe și UE care înglobează 61 de țări.

Președintele ecuatorian, Rafael Correa, a calificat reuniunea ca fiind una ”foarte fructuoasă” și a susținut că ”a servit pentru a apropia ambele blocuri”. Joia aceasta s-a încheiat la Bruxelles (Belgia) cel de-al II-lea Summit al Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC) și Uniunea Europeană (UE). Printre cele mai importante rezultate ale Summitului se numără în continuare:

  1. Schimbarea climatică. S-a menționat să toate țările trebuie să continue să lucreze împreună la un acord menit să stopeze efectul climatic și să reducă gazele cu efecto de será.
  2. Migrația și Imigrația. UE și CELAC vor evalua mecanismele comune de a aborda temática migrației.
  3. Educație. Ambele blocuri au salutat convențiile în materia educațională și tehnologică. ”Cu talentul uman până și deșertul poate înflori, este vorba doar de a avea acces la știință și tehnologie”, a menționat Correa.
  4. Comerț. Pentru dezvoltarea protejată a economiilor, cele două organismo au coincis cu privire la necesitatea de a reuni eforturile pentru a continua lupta împotriva sărăciei și a încheia convențiii care să stimuleze creșterea economică de ambele părți.
  5. Restabilirea relațiilor între SUA și Cuba. În cadrul Summit-ului CELAC-UE s-a manifestat mulțumirea pentru reușitele înregistrate în restabilirea relațiilor dintre SUA și Cuba.
  6. Respingerea decretului SUA care declară Venezuela ca fiind o amenințare. Correa, în numele CELAC, a condamnat măsurile unilaterale luate de SUA împotriva Venezuelei, și a respins faptul că națiunea sud-americană poate fi o amenințare pentru Guvernul președintelui Barack Obama.
  7. Sprijinirea procesului de pace în Columbia. În cadrul întâlnirii s-a anunțat crearea unor măsuri de protecție împotriva măsurilor postconflict luate de guvernul lui Juan Manuel Santos și Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), prin concluziile Dialogurilor de Pace de la Havana.
  8. Peru și Columbia au semnat ridicarea vizelor cu Uniunea Europeană. În cadrul celui de-al II-lea Summit CELAC-UE, republicile Columbia și Peru au semnat acordul de ridicare a vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii Uniunii Europene (UE) pentru 90 de zile.
  9. CELAC și UE au stabilit să dezvolte cooperarea. Președintele Pro-Tempore al Summitului, Rafael Correa, a informat joia aceasta că pe parcursul desfășurării Summitului CELAC-UE , ambele blocuri au căzut de comun acord pentru dezvoltarea cooperării, realizându-se în continuare schimburi concrete între talente umane, se vor acorda burse în domeniul tehnologic, pentru a avansa în cadrul acesteo dezvoltării a cooperării. Acest acord se încadrează în noua clasă de cooperare, solicitată de o regiune cu venituri medii cum este America Latină și Caraibe.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets