Acum 9 ani Chávez, Kirchner şi Lula au determinat desfiinţarea proiectului Alca


Chavez_Kirchner_LulaCaracas, 4 noiembrie 2014 (AVN)

Cu 9 ani în urmă, trei bărbaţi de stânga, Hugo Chávez, Néstor Kirchner şi Luiz Inácio „Lula” Da Silva au împiedicat intenţia de a încorpora popoarele Americii Latine în Aria de Comerţ Liber a Americilor (Alca) şi au impulsionat procesul de unitate şi integrare a ţărilor din Sud şi construirea Patriei Mari.

Deşi cel de a IV-lea Summit al Americilor – care a avut loc în zilele de 4-5 noiembrie 2005, la Mar del Plata, Argentina – avea o agendă centrată pe dezvoltare regională, s-a încercat să se determine punerea imediată în funcţiune a Alca, pentru extinderea Tratatului de Comerţ Liber al Americii de Nord la restul statelor de pe continentul american, cu excepţia Cubei.

Acest proiect promova inegalitatea între economiile supradezvoltate din nord şi cele din America Latină, în scopul de a determina dezindustrializarea economiilor regionale.

Printre obiectivele Alca figurau: generarea de acorduri internaţionale care să limiteze capacitatea de acţiune a guvernelor naţionale asupra propriei economii, mediu şi societate; stabilirea de norme comerciale supranaţionale care să limiteze capacitatea de acţiune şi de control a guvernelor naţionale asupra activităţii investitorilor; precum şi beneficii pentru companiile transnaţionale prin acorduri care să reducă la minimum costurile salariale şi impozitele acestor corporaţii.

Prevedea, de asemenea, ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială să aplice în continuare programe de „ajustare structurală”, un eufemism pentru a indica restricţii sociale şi economice în ţările cu datorii, cu scopul de a se garanta plata dobânzilor la datoriile ce nu vor putea fi achitate niciodată.

În paralel cu Summitul Americilor a avut loc şi cel de al III-lea Summit al Popoarelor. La acesta a participat un Chávez sigur pe el şi impetuos, încărcat cu energia popoarelor care se opuneau continuării opresiunii imperialiste.

În puternicul său discurs revoluţionar, Chávez a reafirmat că liderii din regiune resping Alca şi a invitat pe cei prezenţi să ia parte la înmormântarea acestei iniţiative criminale.

În intervenţia sa, a făcut apel, totodată, la unitate sud-americană pentru a continua lupta împotriva doctrinei imperialiste şi a reuşi îngroparea capitalismului. La Mar del Plata liderul revoluţionar a pus problema impulsionării în regiune a ceea ce azi este Alianţa Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre (Alba), ca o alternativă la Alca.

„Alca nu urmăreşte decât să consolideze puterea economică a marilor transnaţionale şi a elitelor care au dominat aceste ţări mult timp; scopul Alba este eliberarea popoarelor, redistribuirea venitului obţinut de popoarele noastre, egalitatea, schimbarea modelului economico-productiv, incluziunea socială, pentru a nu mai exista excluşi”, a explicat Hugo Chávez.

Înlăturarea Alca a marcat drumul spre consolidarea organismelor regionale, precum Alianţa Bolivariană pentru Popoarele Americii Noastre (Alba), înfiinţată în 2004 prin aportul Cubei şi Venezuelei. De asemenea, a determinat crearea mecanismului de cooperare energetică Petrocaribe, în 2006 şi a Uniunii Naţiunilor Sud-Americane (Unasur), în 2008, ca spaţiu de integrare şi uniune în plan cultural, social, economic şi politic. În timp ce pentru unirea Americii de Sud cu America Centrală şi Caraibe a luat fiinţă Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (Celac), la începutul lui decembrie 2011.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets