Adevărata prietenie


Scrisoare Fidel Castro Verdadera Amistad Adevarata PrietenieIeri am primit vizita Președintelui Republicii Bolivariene Venezuela, care s-a aflat într-o călătorie de lucru relaționată cu importantele interese petroliere ale țării sale.

Trecând prin Cuba, a profitat de ocazie să ia legătura cu mine și să mă salute personal cum a promis, pe data de 13 august anul acesta cu ocazia împlinirii celor 88 de ani ai mei. În acea zi mi-a făcut cadou niște fructe, printre care unele micuțe, ca niște perluțe, pe care eu nu le mai văzusem niciodată în viața mea și care aveau un gust excelent. Mi-a făcut cadou, de asemenea, o uniformă sportivă, cadou al atleților venezueleni care caută lauri pentru țara sa.

Mă bucur enorm că s-a ținut de cuvânt atât de repede, nu numai pentru onoarea pe care o invocă prezența și acțiunea sa rapide, lucru care implică sarcina grea de a duce înainte lupta epică a lui Hugo Chavez, dar și pentru activitățile pe care acesta le înfăptuiește.

Lumea noastră trece printr-un moment excepțional și unic, în fiecare zi crește numărul persoanelor care sunt conștiente de el. Printre întâmplările de acest tip, amintesc unul dintre cele mai dramatice, cum este genocidul care are loc în Fâșia Gaza, unde 1,8 milioane de ființe umane locuiesc îngroziți între deșert, mare și puterea militară a unei țări din Orientul Mijlociu, unde imperiul cel mai puternic al tuturor timpurilor nu a creat niciodată pe termen lung, de mai bine de o jumătate de secol , și cu un cost, după unele estimări, se ajunge la 100 de mii de mil. De USD, o putere militară nucleară sofisticată și totodată iresposabilă. Multe persone se întreabă: Cine guvernează pe cine, SUA pe Israel sau Israel pe SUA?

Faptele sunt evidente. Rachete programate, bombardări rapide și precise, artilerie bindată și tancuri moderne, atacă clădirile pline de persoane, dar și spitale, școli și instituții prestatoare de servicii, omorând copii, tineri, bătrâni, părinți într-ajutorați.

Înainte aveau loc atrocități. Fără să facem referire bineînteles la mileniile trecute, ci lal luptele care aveau loc înainte de cel de-al doilea război mondial: războiul din Etiopia, războiul civil din Spania, bombardamentul din Guernica, războiul din Japonia pentru cucerirea Chinei, intervențiile SUA în America Latină; fapte care creează agitație, dar care nu seamănă nici de departe cu scenele îngrozitoare pe care le poate observa fiecare cetățean la televizor. Politicienii au turbat și haosul este evident în politica mondială.

Din această privință a fost atât de utilă întânirea cu Președintele venezuelean. Mi s-a părut, pe de altă parte că păstrarea tăcerii nu ar fi de folos pentru nimeni. Cu cea mai mare sinceritate l-am felicitat pentru ceea ce face pentru poporul martir din Fâșia Gaza. Țările care suferă o tragedie merită un ajutor continuu în măsura în limitele resurselor unei țări, oricât de dură ar fi propria situație. Așa a procedat Cuba, chiar și în cele mai dificile momente, sub blocada yanki care a durat mai mult de o jumătate de secol.

Ceea ce face astăzi Venezuela este un exemplu excepțional. Sunt cunoscute măsurile punitive ale imperialismului împotriva ei, din momentul în care au încercat să-l înlăture pe Chavez cu sprijinul ologarhiei fasciste din Venezuela, dar a fost imposibil să-l elimine. El nu a ezitat niciodata și a fost mereu solidar cu Patria noastră în cele mai dificile momente.

L-am felicitat pe Maduro pentru solidaritatea sa extraordinară cu poporul eroic al Fâșiei Gaza. De îndată ce am primit veștile cu privire la genocid și numărul crescând de copii, mame și alte persoane rănite sau asasinate de atacurile genocidului israelian, a ordonat pregătirea unui avion militar de cargo, de fabricație nord-americană, care foarte greu a reușit să tracă de blocajul pieselor de fabricație, și să-l trimită cu echipament, medicamente și alimente de bază în Egipt cu destin către Gaza; de asemenea, a tramis pe neobositul Ministru al Relațiilor Externe la Cairo cu scopul de a obține sprijin ca acest ajutor să ajungă către cei nevoiași.

De atunci curajoșii piloți venezueleni transportă încărcătura umanitară, care permite salvarea mamelor, copiilor și bătrânilor de la moarte. Citeam astăzi, pe de altă parte, un articol al agenției AP, din Venezuela, în care s-au publicat declarațiile ”Asociației Clinicilor și Spitalelor din Venezuela”, care care Guvernului să declare o ”urgență umanitară” pentru a face față ”deficitului de bunuri de conmum, medicamente, echipe medicale și piese de schimb”, care asigură aceasta ”pun în pericol viața populației”.

Ce coincidență enormă! Această solicitare este făcută exact în momentul în care în Fâșia Gaza se produce genocidul yanki-israelian din zona cea mai săracă și suprapopulată a acelei comunități care a locuit acolo de milenii.

Aceste aspecte fac comportamentul lui Maduro atât de meritori, dar nu numai al lui, ci al tuturor militarilor și specialiștilor venezueleni care duc la îndeplinire această acțiune exemplară în fața tragediei poporului înfrățit al Palestinei.

Multe lucruri s-ar putea spune înb fața acestui fapt motabil daca Hono Sapiens ar reuși să trăiască – ceea ce ar fi la îndemână-, și nu s-ar extermina pe sine-însuși.

Trecând la lucruri privitoare la partea culinară, apar 2 muncitoare. Le-am întrebat dacă știu cine este musafirul. L-au privit bine și au spus : ”Este președintele Maduro”, și au zâmbit ștrengaș. Le-am întrebat ce nivel de școlarizare aveau. Cea mai tânără mi-a răspuns: ”12 clase”. Celalaltă încă tânără și puternică, mi-a răspuns că era profesoară de Educație Fizică și Sport, pensionată. Finalmente, le-am întrebat dacă ar fi dispuse să muncească în Venezuela. Acestea mi-au răspuns cu entuziasm : ”Bineînțeles că da!”.

Nu vreau să mă extind și doresc să public acest ănscris chiar astăzi, cum i-am precizat Președintelui venezuelean.

Fidel Castro Ruz
20 august 2014
6.44 a.m.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets