Adunarea Constituantă, opțiunea pentru dialogul național de pace


poderpuebloCaracas, 11 iulie 2017 (AVN)

În Venezuela vor avea loc pe data de 30 iulie noi alegeri. Acestea sunt alegerile cu numărul 21 care au loc în ultimii 18 ani, și, cu această ocazie s-a solicitat înființarea Adunării Naționale Constituante (ANC).

A fost convocată de către Președintele Republicii, Nicolas Maduro, ca un instrument de a stabili mijloace democratice, civice și pașnice, față de decizia sectoarelor opoziției de a opta pentru violență, în scopul de a crea un climat de neguvernabilitate, și, astfel, să profite de putere prin intermediul unui plan de lovitură denunțat de Stat.
În ciuda apelurilor repetate efectuate către aceste sectoare din partea Executivului de a soluționa diferențele, răspunsul a fost să abandoneze aceste spații de dialog și activarea unui plan de lovitură de stat din aprilie, care a lăsat în urmă 97 de morți, conform unui raport al Ministerului de Comunicare și Informare, peste 1.400 de răniți și pagube materiale proprietăților publice și private.

„Venezuela întreagă cunoaște foarte bine perseverența mea în credința pe care o am în dialogul politic, ca fiind singura cale de a merge pe drumul păcii, democrației și suveranității naționale (…) Din păcate, sectoarele care conduc partidele politice de opoziție, au refuzat să discute despre problemele fundamentale ale țării, despre pace, democrație și despre economie”, a declarat pe 23 mai președintele Maduro, în timpul înmânării către Puterea Electorală a propunerilor bazelor pentru alegerile Adunării Constituante.

În fața acestor pretenții, calea pașnică este marcată. Un total de 19 milioane de venezueleni sunt invitați să participe la aceste alegeri, care deschid spații pentru ca reprezentanții sectoarelor sociale și reprezentanții liderilor la nivel local să construiască o nouă conducere care promovează schimbări profunde în țară.

În acest scop, sunt propuse nouă linii de acțiune în cadrul mecanismului de alimentare al Puterii Originale: încheierea păcii ca o necesitate, dreptul și dorința națiunii; acordarea unui statut constituțional la sistemul de misiuni (programe sociale); extinderea și perfecționarea sistemului economic venezuelean; extinderea competențelor Sistemului de Justiție, Siguranță și Protecția Poporului; constituționalizarea Puterii Comunale; apărarea suveranității și a integrității națiunii; revendicarea caracterului pluricultural al țării; garantarea viitorului tineretului venezuelean și conservarea vieții pe planetă.

ANC va fi formată din 364 constituenți teritoriali și 181 sectoriali, care vor fi distribuiți după cum urmează: indigeni (8 reprezentanți); muncitori (79); fermieri și pescari (8); antreprenori (5); pensionari (28); persoane cu dizabilități (5); studenți (24); și consilii comunale și comune (24).

La alegerile din 30 iulie vor fi aleși membrii constituenți teritoriali și sectoriali, un total de 537. Cei opt constituenți ai popoarelor indigene vor fi aleși la Adunările Generale, care vor avea loc pe 1 august.

Duminică, 16 iulie, va avea loc o simulare a alegerilor convocată de către Consiliul Național Electoral pentru a arăta alegătorilor procedura de vot. În acest scop, vor exista 1.113 de aparate de vot, pentru ca alegătorii să se poată familiariza cu procedura stabilită.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets