ALBA-TCP, exemplu de umanism pentru întreaga lume


Caracas, 20 octombrie 2014 (MPPRE)

O reuniune justă, de succes și oportună, organizată la momentul potrivit, astfel a caracterizat Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro Moros, inițiatorul evenimentului, Summitul Alianței Bolivariene pentu Popoarele Americii Noastre – Tratatul de Comerț al Popoarelor (ALBA-TCP), realizat în Cuba pe data de 20 octombrie, în cadrul căruia au fost abordate măsuri de prevenție, coordonare și planificare a supravegherii și bio-securității în problema virusului Ebola, în scopul prevenirii propagării acestuia în America Latină și Caraibe.

După terminarea reuniunii, președintele Nicolás Maduro și omologul său, șeful Statului Plurinațional al Boliviei, Evo Morales, au oferit declarații mediilor de comunicare și informație, menționând că întrunirea a permis coordonarea țărilor involucrate care acum au ʺo orientare clară a ceea ce trebuie să întreprindă, a măsurilor specifice ce trebuie luate pentru a împiedica pătrunderea unor cazuri de Ebola in țările noastre, prin intermediul aeroporturilor ori al granițelor terestre.ʺ

Primul Mandatar venezuelean a evidențiat că importantă pentru ALBA este ființa umană, astfel că se vor lua măsurile necesare de prezervare a integrității popoarelor din regiune.

Citând intervențiile altor mandatari, Maduro s-a alăturat opiniei de creare a conștiinței și responsabilității în abordarea problematicilor existente în lume, și totodată de verificare a capacităților financiare ale unor țări care participă la războaie, în loc să intervină în favoarea păcii, sănătății, vieții și luptei împotriva mizeriei, în scopul favorizării unei lumi mai bune.

A menționat că în fața unei asemenea calamități trebuie căutată o soluție structurală a problemei, sprijinind Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în crearea de sisteme publice sanitare și epidemiologice care să protejeze populația.

În cadrul summitului extraordinar Alba-TCP legat de Ebola, au participat mandatarul Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro, și alți șefi de Stat și de Guvern, miniștri de Externe, de Sănătate și funcționari de rang înalt din țările care fac parte din acest mecanism de integrare.

Trimisul special al Secretarului ONU Ban Ki-Moon, David Navarro, a recunoscut rolul jucat de Venezuela, prin contribuția de 5 milioane de dolari în vederea luptei împotriva flagelului.

De asemenea, directoarea generală a OMS, Dr. Margaret Chang, a catalogat drept pozitivă inițiativa Alba de a se reuni pentru adoptarea de acțiuni comune de prevenție.

În declarația finală a summitului, s-a stabilit propunerea ca CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene) să promoveze eforturile regionale îndreptate spre prevenirea și stagnarea amenințării epidemiei Ebola, să continue colaborarea cu țările Africii afectate de boală, să mențină cooperarea existentă cu cele neafectate și să-și însușească experiențele brigăzilor specializate în înfruntarea dezastrelor și a marilor epidemii.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets