Alegerile parlamentare în Venezuela vor avea loc în ultimul trimestru al anului 2015


alegeri_venezuela_2015Carcas, 10 mai 2015 (Correo del Orinoco).

Tibisay Lucena, președinta Consiliului Național Electoral (CNE), a spus că, în Venezuela, alegerile parlamentare vor avea loc în ultimul trimestru al anului 2015.

A afirmat că, CNE lucrează la pregătirea alegerilor legislative. „Deja am înaintat in procesul de selecție al membrilor meselor electorale, ai organismelor electorale subalterne, avem circumscripțiile (…) am înaintat practic toate sarcinile preelectorale”.

Lidera organismului electoral a spus că, CNE a luat o serie de măsuri legale, constituționale, logistice și strategice care au legătură cu alegerile parlamentare care vor avea loc în țară.

A amintit că organizațiile politice „Masa Unității Democratice (MUD)” și „Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV)” au avut voturi interne pentru desemnarea candidaților în vederea alegerilor parlamentare, iar aceste alegeri sunt, de asemenea organizate de CNE.

A explicat că agenda electorală nu este încă definită din cauza organizării alegerilor candidaților și deputaților din partea MUD (17 mai) și ai PSUV (28 iunie), pe lângă voturile interne pentru alegerea conducerii partidului politic Voința Poporului.

Democrația în Venezuela se întărește prin exercițiul de participare al cetățenilor, 67 de procese electorale în ultimii 15 ani confirmă acest lucru, a spus Tibisay Lucena.

Lucena a explicat că organismul a fost garantul proceselor electorale prezidențiale, legislative, regionale, municipale, parohiale, pe lângă cele organizate pentru organismele politice.

A menționat că decizia diverselor organisme politice prin care solicitau Consiliului Național

Electoral să realizeze alegerile sale interne este o dovadă a încrederii depline în organul electoral, fiind astfel în contradictoriu cu campania de discreditare promovată de sectoarele din opoziție împotriva instituției.

„Dacă vor câștiga alegerile, vor recunoaște, dar dacă vor pierde, nu vor recunoaște și vor vorbi de înșelăciune. Spun că autoritățile electorale au acționat în mod fraudulos, dar în același timp ne solicită să realizăm alegeri interne a partidelor lor (…) Se contrazic, nu fac decât să își dezorienteze candidații. Însă nu toată opoziția gândește la fel și toți au recunoscut că sistemul nostru este foarte sigur și protejat”.

A menționat că securitatea a fost sprijinită de auditurile pe care Consiliul le-a asigurat prin participarea tuturor părților politice implicate și însoțitorilor internaționali experți în domeniul tuturor proceselor electorale.

„Aici s-a implementat cu adevărat ce spune Constituția, este o democrație participativă și protagonistă … așa cum spune constituția, poporul este întrebat constant prin intermediul votului și al exercitării suveranității, care este viitorul țări”, a evidențiat aceasta.

Pe lângă aceasta, Venezuela este singura țară din întreaga regiune care transmite rezultatele oficiale imediat după alegeri „deoarece mașinile (de vot) transmit rezultatele oficiale, acestea fiind cele pe care noi le dăm, nicio țară din regiune nu dă rezultatele oficiale cu promptitudinea cu care noi o facem”, a afirmat Lucena.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets