AMERICA LATINĂ, INSPIRAȚIE PENTRU ALTE REGIUNI ÎN MATERIE DE DEZARMARE NUCLEARĂ


zonadepazCuba a calificat, astăzi, la Națiunile Unite, America Latină și Caraibele drept o inspirație pentru alte regiuni în materie de dezarmare nucleară, la un eveniment unde s-au aniversat 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Tlatelolco.

Reprezentanta Insulei la ONU, Anayansi Rodriguez, a amintit că acest instrument a fost primul care a declarat o zonă dens populată a planetei liberă de arme nucleare.

Cuba recunoaște și este mândră de această contribuție la dezarmarea nucleară și la menținerea păcii și securității internaționale, a afirmat în cadrul forului, marcat luni de începerea unei conferințe convocată de Adunarea Generală pentru a negocia un instrument legal de interzicere a armelor de exterminare în masă.

În intervenția sa, diplomata a subliniat de asemenea că regiunea a fost prima care s-a declarat zonă de pace, cu ocazia celei de-a doua Conferințe la nivel înalt a Statelor Latinoamericane și Caraibiene (CELAC), ținută la Havana, Cuba, în ianuarie 2014.

Rodriguez a mai spus că în pofida acestor reușite ale Americii Latine și Caraibelor, îngrijorările nu au dispărut pentru că în alte părți ale lumii există arme nucleare.

În acest sens, Ambasadoarea cubaneză a adresat apelul de a se face eforturi mai susținute pentru a asigura o lume liberă de aceste arme letale.

Cuba a fost unul din promotorii stabilirii unui mecanism legal angajant care să conducă la eliminarea armelor nucleare.

Deși multe țări sprijină instrumentul care a început a fi negociat astăzi la Adunarea Generală, succesul procesului pare a fi o sarcină destul de complexă, dată fiind poziția câtorva puteri nucleare, între care Statele Unite, Franța și Regatul Unit, de a se distanța de conferința care durează o săptămână și care va avea, în a doua jumătate a lunii iunie, a doua etapă.

(Cu informații de la Prensa Latina)
sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets