America Latină și zona Caraibilor iși propun, alături de China, o nouă cale pentru dezvoltarea popoarelor

America Latină și zona Caraibilor iși propun, alături de China, o nouă cale pentru dezvoltarea popoarelor


Caracas, 17 iulie 2014 (MPPRE)

Președinții țărilor membre ale Comunității Statelor Latino-americane și Caraibiene (CELAC) și președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, au avut o întâlnire în Republica Federativă Brazilia, la sfârșitul celui de al VI-lea summit BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud).

Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolás Maduro Moros, în calitate de înalt reprezentant al poporului Bolivarian, a exprimat, în intervenția sa, că dezbaterile demnitarilor din regiune cu reprezentantul națiunii asiatice s-au soldat cu vești bune, care implică angajarea, pacea și munca.

Intâlnirea a fost catalogată de către președintele venezuelean drept o mare reușită a lumii multipolare, cu mențiunea că în prezent CELAC pune la cale o nouă relaționare cu lumea.

Principalul obiectiv al întânirii a fost stabilirea unui mecanism de cooperare între China și CELAC, în vederea construirii unei platforme care să ridice nivelul relațiilor dintre ele și să întărească cooperarea Sud-Sud, în baza principiilor de egalitate, respect și beneficiu reciproc.

În dezbaterilor lor, înalții mandatari au fost de acord cu orgnizarea, anul acesta, a unui Forum CELAC – China, al cărui obiectiv va fi întărirea cooperării integrale dintre regiunea Americii Latine, a Caraibilor și China, în virtutea intensificării relațiilor politice, a comerțului, investițiilor, științei și tehnologiei, culturii, educației, printre alte domenii.

Au convenit, de asemenea, să stabilească un Fond Specific pentru finanțarea proiectelor de infrastructură cu un capital inițial de 10 milioane de dolari, să se deschidă o linie de credit specială din partea Băncii Chinei și să se creeze un Fond de Coopeare Latino-americană și Caraibiană în valoare de 5 miliarde de dolari.

Această inițiativă va lărgi cooperarea cu beneficiu reciproc în materie de nouă și înaltă tehnologie, manufactură, dezvoltare sustenabilă, agricultură, energie curată și renovabilă, întreprinderi mici și mijlocii din țările aflate în curs de dezvoltare.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets