Angajamentul continuă: S-a sărbătorit în La Havana a 12-a aniversare a ALBA-TCP


logo-webalbaGuvernele Republicii Cuba și Republicii Bolivariene Venezuela au sărbătorit în La Havana, Cuba, pe data de 14 decembrie 2016, a XII-a Aniversare a Alianței Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre-Tratatul de Comerț al Popoarelor (ALBA-TCP), rezultatul voinței politice și al profundei vocații integraționiste a fondatorilor ei, Comandantul Suprem al Revoluției Cubaneze, Fidel Castro Ruz, și a Comandantului Etern, Hugo Rafael Chavez Frias.

ALBA-TCP este un proiect de independență reală, emancipare, cooperare politică și integrare politică ale cărei programe, în special în domeniile educației, sănătății, culturii și sportului, au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea politicilor sociale incluzive, care vizează îmbunătățirea bunăstării popoarelor sale.

Printre punctele cuprinse în Declarația reuniunii apar:

Determinarea de a continua consolidarea rolului ALBA-TCP, ca alternativă la ofensiva neoliberală, și contribuie la consolidarea suveranității și independenței Americii Noastre, inspirată de voința politică a Comandantului Suprem al Revoluției Cubaneze, Fidel Castro Ruz și a Comandantului Etern Hugo Rafael Chavez Frias.

Respectul nerestricționat pentru Scopurile și Principiile din Carta Națiunilor Unite și Dreptul Internațional, în special respectarea egalității suverane a statelor, autodeterminarea, integritatea teritorială, lipsa intervențiilor în problemele interne ale Statelor, interzicerea utilizării și amenințarea folosirii forței, soluționarea pașnică a controverselor, precum și respingerea măsurilor coercitive unilaterale, în conformitate cu principiile din Proclamația din America Latină și Caraibe ca o Zonă de Pace, semnată de Șefii de Stat din Comunitatea Statelor Latino-americane și Caraibe, în al II-lea Summit celebrat în La Havana, în 2014.

Convingerea că Revoluția Cubaneză va continua pe calea sa de succes spre un socialism prosper și durabil, ghidată de ideile și exemplul Comandantului Suprem, ca o referință de independență, solidaritate, libertate, egalitate și anti-imperialism, în lupta pentru revendicarea și apărarea dreptului popoarelor la justiție, dezvoltarea și demnitatea tuturor oamenilor.

Sprijinirea Republicii Bolivariene Venezuela și Revoluției Bolivariene, și apărarea împotriva multiplelor forme de agresiune la care sunt supuse de către imperialism și aliații locali, care încearcă să răstoarne guvernul legitim și constituțional al Președintelui Nicolas Maduro Moros, precum și împiedicarea proiectului istoric de independență al Patriei.

Profunda respingere a tuturor încercărilor de a inversa evoluțiile regionale, în ceea ce privește unitatea, coordonarea politică și integrarea realizate în ultimii ani; precum și impunerea unor proiecte de denominare necolonială, cum ar fi, Zona Comerțului Liber din America (ALCA), ale căror consecințe nefericite le cunoaștem.

Reafrimarea drepturilor Republicii Bolivariene Venezuela în calitate de Stat Membru MERCOSUR și dreptul său legitim de a exercita Președinția Pro Tempore a organismului, conform tratatelor constitutive din blocul de integrare regională.

Sprijinirea eforturilor de dialog cu opoziția, impulsionate de către guvernul președintelui Nicolas Maduro Moros, însoțiți de UNASUR, foștii președinți Jose Luis Rodriguez Zapatero, Martin Torrijos și Leonel Fernandez, și trimisul special al Papei Francisc, ca un mod privilegiat și pacific de a contracara acțiunile antidemocratice și violente ale opoziției venezuelene.

Continuarea lucrului pentru consolidarea PETROCARIBE, inițiativă de solidaritate ALBA, și avansarea către o etapă superioară din Zona Economică ALBA-PETROCARIBE, deja ratificată, ca un spațiu de complementaritate economică, comercială, productivă, și de cooperare între popoarele noastre. Promovarea dezvoltării țărilor noastre prin intermediul lanțului de producție și schimbului comercial cu baze echitabile, cu sprijinul Băncii ALBA pentru consolidarea suveranității și independenței economice.

Reafirmarea principiului cardinal după care ar trebui să se ghideze ALBA: cea mai mare solidaritate între popoarele din America Latină și Caraibe, care se bazează pe gândul lui Bolivar, Marti, Sucre, O’Higgins, San Martin, Hidalgo, Petion, Morazan, Sandino și mulți alți părinți fondatori, fără naționalisme egoiste sau politici naționale restrictive care se opun obiectivului de a construi o Mare Patrie în America Latină.

Sursa: http://www.granma.cu/

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets