Aniversarea victoriei de la Playa Giron


Girón-2014CUBA MENȚINE DE 53 DE ANI CARACTERUL SOCIALIST AL REVOLUȚIEI

De Nuriem De Armas

16 aprilie 2014.

 

HAVANA, 16 aprilie (PL). Cuba actualizează modelul economic și social, dar menține caracterul socialist al Revoluției proclamat într-o zi ca cea de astăzi acum 53 de ani..

Pentru aceasta înaintează implementarea măsurilor care cuprind noi forme de producție, cum este sectorul muncii private și a cooperativelor, printre alte măsuri destinate edificării unui socialism prosper și sustenabil.

Liderul istoric al Revoluției cubaneze, Fidel Castro, spunea că ”aceasta este Revoluția socialistă și democratică a celor umili, cu cei umili și pentru cei umili”.

”Și pentru această revoluție a oamenilor simpli, pentru oamenii simpli și prin ei, suntem dispuși să ne dăm viața”, a spus la 16 aprilie 1961 în fața unei mulțimi de cubanezi îndurerați care însoțeau pe ultimul drum victimele bombardamentului mercenar comis cu o zi înainte.

Sâmbătă, 15 aprilie, avioane inamice camuflate cu insemnele Forțelor Armate Revoluționare au bombardat aeeroportul din Ciudad Libertad (capitala), baza aeriană de la San Antonio de los Banos, la sud-est, și aerodromul orașului estic Santiago de Cuba.

Spune istoria că poporul s-a mobilizat spre bulevardele havaneze 23 și 12, în apropiereacimitirului Colon. În balcoane fluturau drapele cubaneze și se aaruncau flori.

Cortegiul funerar și marșul a mii de persoane s-a oprit la intersecția istorică de pe atunci 23 și 12, unde Fidel Castro s-a adresat mulțimii.

Făcând aluzie la guvernul de la Washington, liderul a spus: ”Asta nu ne-o pot ierta, că suntem aici, sub nasul lor, și că am făcut o Revoluție socialistă chiar sub nasul Statelor Unite!”

În acest fel, Revoluția cubaneză declara lumii, și Washington-ului, caracterul său socialist.

Atunci a acuzat administrația americană că împiedică marșul pașnic al națiunii cubaneze, că distruge resursele economice ale poporului și viața cetățenilor, și a cerut acestei țări să-și asume responsabilitatea pentru agresiunea comisă.

Aceste fapte ne vor fi învățăminte, aceste fapte dureroase ne vor ilustra și ne vor arăta, poate cu mai mare claritate ca nici un altul până astăzi ce înseamnă imperialismul, a afirmat.

Imaginea armelor ridicate de mâini de bărbați și femei a imortalizat sprijinul total pentru cursul pe care îl lua de atunci procesul revoluționar care continuă și stăzi în Insula caraibiană.

Fidel Castro, în acest discurs, a mai prevăzut și agresiunea care se cocea și care s-a produs două zile mai târziu la Playa Giron (Golful Porcilor).

În mai puțin de 72 de ore, recent înființatele Miliții Naționale Revoluționare, împreună cu forțele Armatei Insurecționale și de Poliție, i-au învins pe invadatori și au reușit astfel prima înfrângere a Statelor Unite în America Latină.

Latest Tweets