Aproape un milion de locuinţe construite – reuşita puţin mediatizată a Venezuelei


1_milion_locuinteCaracas, 25 decembrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

Dezastrul prelungit generat de prețurile petrolului în 2015, care a adus Venezuelei pierderi de aproximativ 70% din veniturile sale, nu a împiedicat construirea a peste  400.000 de locuinţe, cel mai mare număr de locuinţe construite într-un an în întreaga istorie a țării.

Programul social, creat de liderul Revoluției Bolivariene, Hugo Chávez, și continuat de către Președintele Republicii, Nicolas Maduro, îşi propune să ofere un milion de locuințe sociale până la sfârșitul acestui an.

Ritmul de construcție echivalează cu o casă la fiecare trei minute, 20 pe oră și 480 pe zi, a declarat Președintele venezuelean, în noiembrie.

Statul venezuelean a investit 471.000 de milioane de bolivari și 73.000 de milioane de dolari în această politică, și a alocat peste 7,9 milioane de tone de ciment, aproape trei milioane de tone de oțel, 24 de milioane de metri cubi de nisip, aproximativ 1,9 milioane de buşteni, 16,5 milioane de role de cablu de 100 de metri; 5,6 milioane de uşi, 73 milioane de metri pătrați de acoperişuri şi nouă milioane de galoane de vopsea, pentru a realiza această reuşită, oferind astfel locuinţe la peste un milion de familii cu venituri reduse.

Doar suma în dolari investită de Venezuela în programul său de locuințe echivalează cu mai mult de patru ori rezervele internaționale ale țării.

Numărul locuințelor construite este depășit în regiune doar de Brazilia, care a construit între 2009 și 2014 1,7 milioane de case prin programul Casa Mea, Viața Mea. Cu toate acestea, din cauza crizei economice care afectează întreaga regiune, guvernul brazilian a decis să reducă această inițiativa socială ce vizează sectoarele de populaţie cu venituri reduse.

„Cea de-a treia fază a programului va da continuitate, fiind în acelaşi timp adaptată  bugetului disponibil”, a declarat în septembrie Ministrul Comunicațiilor, Ricardo Berzoini.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte numărul de locuitori, obiectivul Revoluției Bolivariene este de neegalat. În timp ce Venezuela prevede livrarea a un milion de locuinţe într-o țară cu 30 de milioane de locuitori, Brazilia a construit 1,7 milioane într-o ţară cu peste 200 de milioane de locuitori.

Provocarea pentru 2019 este depășirea datoriei în ceea ce priveşte locuințele, datorie moștenită de la guvernele anterioare, şi care ar permite ca trei milioane de familii să beneficieze de dreptul lor la locuință.

Un program similar a fost implementat în Argentina în timpul guvernului Cristinei Fernandez, și a permis accesul a peste 200.000 de familii la un număr egal de locuinţe, prin intermediul programului social Procrear, iniţiat în 2012.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets