Autoritatea electorală din Venezuela garantează respectarea celor șase puncte convenite la Dialogul de Pace din Santo Domingo

Autoritatea electorală din Venezuela garantează respectarea celor șase puncte convenite la Dialogul de Pace din Santo Domingo


Caracas, 20 februarie 2018 (AVN)

Consiliul Național Electoral (CNE) a ratificat marți solidaritatea sa față de acordul pentru conviețuire și pace elaborat între Guvern și opoziția venezueleană în Republica Dominicană, care stabilește garanții pentru viitoarele alegeri prezindențiale.

Aceste cerințe sunt deja incluse în calendarul electoral, este angajamentul ’’acestei Puteri Publice a Statului, așa cum am spus atunci când am convocat aceste alegeri prezidențiale, garantând condițiile eficiente, astfel încât diferențele să fie rezolvate, ca întotdeauna, prin vot’’, a spus președintele organului electoral, Tibisay Lucena, care a reamintit faptul că apelul la alegerile din 22 aprilie, răspunde, de asemenea, la acord.

La conferința de presă a spus că Secretariatului General al Organizației Națiunilor Unite (ONU) i-a fost înmânată invitația de a forma o misiune de însoțire și observare, una dintre garanțiile prevăzute în acord. De asemenea, Comunitatea Caraibelor (CARICOM) a fost invitată să formeze o Misiune Electorală de Însoțire.

Aceste măsuri sunt în conformitate cu prevederile reglementărilor din Legea Organică a Proceselor Electorale, care indică faptul că misiunile de însoțire trebuie să răspundă principiilor supremației constituționale, respectarea suveranității, a autodeterminării popoarelor, neinterferenței, imparțialității, transparenței și respectarea normelor. În afară de misiunea ONU și CARICOM, ’’vom avea planul nostru de însoțire cu experți electorali, academicieni, politicieni și jurnaliști, așa cum am invitat întotdeauna de-a lungul anilor. În plus, vom avea misiunea noastră de suport tehnic, în care toți cei care participă vor avea ocazia, ca întotdeauna, să fie prezenți’’, a spus Lucena.

Un alt punct prevăzut în acord este realizarea auditurilor pentru întregul sistem electoral cu parametrii utilizați atât în alegerile prezidențiale din 2012, cât și cele parlamentare din 2015, condiție ratificată marți de către CNE.

’’Ca întotdeauna, pentru toate procesele electorale, CNE a standardizat deja o serie de audituri care se efectuează în prezența martorilor organizațiilor politice, în acest caz, și cu observatorii naționali și însoțitorii internaționali, și cu acei tehnicieni pe care îi vom avea de la diferitele misiuni de însoțire din țară’’, a explicat.

În 2018 au fost incluse în program 13 audituri pentru componente cum ar fi, Registrul Electoral, alegerea serviciului electoral, buletinele de vot, aparatele de vot, software-ul, arhivele, datele alegătorilor, expedierea aparatelor de vot, infrastructura, sistemul de totalizare, mijloacele de transmitere, precum și verificarea cetățenilor în cele două faze.

Pe lângă audituri, CNE va efectua pe 15 martie tragerea la sorți pentru stabilirea votanților care vor juca rolul membrilor consiliului de administrație, avută în vedere, de asemenea, în acordul de coexistență. Președintele CNE a confirmat că, marți, 20 februarie, se închid zilele speciale de înregistrare și actualizare a datelor în Registrul Electoral (RE) la nivel național. În cazul venezuelenilor care locuiesc în străinătate, termenul este până pe 25 februarie.

Cu acest proces se îndeplinește documentul apărut din procesul de dialog din Santo Domingo, în ceea ce privește garanțiile electorale. Un alt punct în agendă este crearea condițiilor pentru asigurarea echității în accesul la mass-media și rețelele sociale în timpul campaniei electorale. În acest sens, președintele CNE a confirmat că respectarea documentului conceput în Republica Dominicană ’’răspunde unei politici publice a Statului pentru pace și democrație’’; în acest sens, instituțiile, partidele politice și cetățenii sunt obligați să găsească ’’drumurile pe care poporul nostru să decidă liber și suveran’’.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets