Banco del Sur va fi un element vital în lupta împotriva sistemului financiar imperialist

Banco del Sur va fi un element vital în lupta împotriva sistemului financiar imperialist


Caracas, 12 august 2014 (AVN)

Activarea definitivă a Banco del Sur va fi un element important pentru a proteja America Latină de acțiunile sistemului financiar imperialist, care actualemente a mai demostrat încă un atac în cazul așa-numitelor fonduri BUITRE împotriva Argentinei.

Aportul noii entități financiare, al cărui act constitutiv a fost semnat în 2009, președintele Nicolas Maduro, anunțând punerea sa în funcțiune începând cu următorul semestru, este unul dintre aspectele care s-au dezbătut în timpul forumului internațional al Imperialismului Financiar, Fondurile BUITRE, reunind la Caracas intelectuali și economiști locali și străini care au analizat tema și au oferit soluții despre acțiunile care ar putea activa regiunea pentru a o proteja de acest tip de agresiuni.

“Dacă am avea o Bancă a Sudului care să poată oferi credite țărilor membre, Argentina și alte țări ar avea o opțiune pentru finanțare”, a semnalat istoricul, economistul și politologul belgian Eric Toussaint.

Fondurile BUITRE reprezintă capitalul de risc al investitorilor care se dedică să cumpere titluri reprezentând datorii publice, la un preț mic, în economii cu probleme, cum s-a întâmplat cu Argentina în 2001, pentru ca mai apoi să acționeze judicial cu scopul de a obține suma totală a bonurilor plus interesele pentru anii îndatorați.

Judecătorul newyorkez Thomas Griesa a emis o sentință în favoarea sa care pretinde să oblige Buenos Aires să plătească aproape 1.500 mil. USD acestei minorități. Această cifră reprezintă un câștig speculativ de aproximativ 1.600 %, iar bonurile achiziționate inițial de aproximativ 49 mil. USD.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets