Barquisimeto, oraşul apusurilor de soare scăldate în culori


BarquisimetoBarquisimeto, 14 septembrie 2015 (Agenţia Venezueleană de Ştiri).

În Venezuela, unele oraşe sunt recunoscute pentru acoperişurile vechi de culoare roşie, altele pentru podurile mari şi maiestuoase sau pentru bogata recoltă de portocale.

În partea de centru-vest a ţării se află oraşul Barquisimeto, capitala statului Lara, cunoscut pentru monumentul arhitectonic Floarea Venezuelei, obeliscul său, dar şi pentru faimoasele şi superbele apusuri de soare.

Poezii, cântece, poveşti, povestiri, picturi şi fotografii au imortalizat apusurile barquisimentane.

Această localitate, cunoscută şi ca Oraşul Crepusculilor, împlineşte pe 14 septembrie 462 de ani de existenţă.

De la fenomenul natural la compoziţia poetizată

Din punct de vedere ştiinţific, crepusculul se produce atunci când lumina soarelui inundă straturile superioare ale atmosferei. Datorită acestui fenomen, lumina se răspândeşte în diverse direcţii printre moleculele de aer, ceea ce permite iluminarea întregii împrejurimi.

Pentru specialista în eco-turism şi mediu, Laura Ávalos, dincolo de explicaţiile ştiinţifice, „în fiecare zi crepusculul în acest oraş este unul diferit. Este un spectacol vizual demn de a-l contempla la fel ca pe o operă de artă. Această experienţă se aseamănă cu un muzeu în aer liber”.

„Putem spune că crepusculii sunt un patrimoniu naţional, deoarece nu oriunde se poate observa zilnic un fenomen natural de o asemenea frumuseţe”.

Barquisimeto1Semnificaţia pentru un localnic din Barquisimeto

Fiecare locuitor din Barquisimeto are propria sa experienţă cu crepusculii. Cei care locuiesc în vestul oraşului, locul unde apune soarele, ies aproape zilnic în curţile caselor lor sau pe balcoanele apartamentelor pentru a admira apusul crepuscular. Mai sunt şi cei pasionaţi, mereu pregătiţi cu telefoanele mobile sau aparatele de fotografiat pentru a imortaliza apusurile de soare şi a publica fotografiile pe conturile lor din reţelele de socializare.

Félix Peña este unul dintre ei. „Fiecare crepuscul este diferit, unul mai spectaculos decât altul”, a comentat. Peña a mai spus că lunile dinaintea sfârşitului de an sunt cele mai frumoase.

„Se combină toate culorile şi se reflectă un tablou natural pe care nicio pictură nu este capabilă să îl reproducă”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets