BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A VENEZUELEI, DE 182 DE ANI PĂSTRÂND ISTORIA


Caracas, 13 iulie (Noticias24)

Dorind să păstreze totul bibliografic și arhivele existente ale națiunii, Generalul José Antonio Páez a decretat la data de 13 iulie 1833, fondarea Bibliotecii Naționale a Venezuelei. Obiectivul principal era de a promova, planifica și coordona dezvoltarea unui sistem național de informații umanistice, științifice și tehnologice.

După 182 de ani de la fondarea sa, Biblioteca Națională a Venezuelei deține printre rafturile sale nu numai cărți, ci și arhive fotografice, audiovizuale, ziare, teze și documente de mare valoare pentru țară și pentru lumea întreagă.

Proiectată de arhitectul Tomás José Sanabria, se întinde pe o suprafață de 80.000 m2 distribuiți în trei clădiri: sediul administrativ, depozitul și secțiunea de relaționare cu cititorii. De asemenea, este nucleul coordonator al Sistemului Național al Bibliotecilor Publice din țară.

Aquis-ul istoric al BNV

biblioteca1După atâția ani de la fondare, Biblioteca Națională a Venezuelei păstrează un număr impresionant de opere istorice venezuelene și despre Venezuela.

Posedă cinci incunabule, care în cazul Americii și specific al Venezuelei, sunt opere care datează din anii 1800. Printre acestea se numără:
– Primul exemplar al “Correo del Orinoco”.
– Primul Monitor Oficial al Venezuelei
– Prima Publicație “Zulia Ilustrado”
– Prima Ediție “Cojo Ilustrado”
– “Manual pentru străini”, de Andrés Bello, prima carte publicată în țară și singura copie care există în lume.

În pofida faptului că BNV păstrează cărți care datează din secolul XV, acestea nu sunt catalogate ca fiind incunabule, ci sunt conservate în secțiunea ”cărților rare”.

Este catalogat ca fiind ”carte rară” toate acele exemplare care datorită unor caracteristici specifice, precum anul publicării, cantitatea de volume existente, apartenența și inclusiv formatul, îl face să se diferențieze de celelalte opere.

Printre exemplarele ”rare” ce se aftă în Biblioteca Națională se numără:
– A doua parte a vieții lui Plutarh (1471-1492) – existp doar trei exemplare în lume, traduse din greacă în spaniolă.
– Manuscrisul ”Memoriile mamei Blanca”, de Teresa de la Parra.
– Manualul Inchiziției de Tomás Testi (1729).
– Manuscrisul Vizitei Arhiepiescopului Martin în 1771.
– O ediție especială a ”Doamnei Barbara”, de Rómulo Gallegos, de dimensiuni tabloide și ilustrată, printre multe altele.
– Un poster din timpul campaniei electorale a lui Juan Vicente Gómez.
– Cea mai veche copie a partiturilor Imnului Național.
– Înregistratea la pianolă a simfoniei ”Fantazia” a pianistei Teresa Carreño.

De asemenea, posedă o compilație de hărți, cea mai veche fiind cea a lui Juan de la Costa de la 1500, o colecție fotografică din secolul XIX cu peste patru milioane de imagini. Printre fotografii cei mai faimoși se numără:  Federico Lessman (1844), capturi din orașul Caracas (1856), cărți poștale de la 1880 și o compilație a lui Henrique Abril, primul fororeporter din țară.

“Bibliotecă în bibliotecă”

Biblioteca Națională a Venezulei păstrează și 173.000 de cărți care au aparținut avocatului, juristului, sociologului și politicianului venezuelean Pedro Manuel Arcaya. Această colecție este făcea parte din biblioteca sa personală, fiin donată bibliotecii pentru păstrare.

De asemenea, Biblioteca Națională a Venezuelei păstrează în rafturile sale 60 de cărți care au aparținut Generalului Francisco de Miranda, mai precis cărțile clasicilor greci, precum mai păstrează și o mare colecție a bibliotecilor personale  ale lui José María Vargas și Arístide. Rojas.

Conservare și protecție

Având aproximativ trei milioane de exemplare, Biblioteca Națională a Venezuelei se bazează și pe sprijinul Centrului Național de Conservare, în cadrul căruia se păstrează opere care datează din secolul XV.

Pentru a menține cărțile și fotografiile într-o stare bună, este necesar ca sălile să aibă o temperatură de 20 ºC, cu foarte puțină lumină, iar lucrările să fie învelite în ”paspartour”, o hârtie fără acizi, care evidă.

Serviciul dedicat persoanelor cu dezabilități vizuale

Un alt serviciu special pe care îl oferă Biblioteca Națională a Venezuelei este dotarea cu un spațiu dedicat persoanelor cu dezabilități vizuale. Aici utilizatorii sunt învățați cum să scrie la calculator, prin intermediul unui sistem audio care îi ajută să identifice greșelile de tipar.

În plus, această sală are la rândul ei exemplare imprimate în metoda braille și o imprimată în același sens, pentru reproducerea oricărei opere existente în sistem.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets