BLOCADA A PROVOCAT PIERDERI DE MILIOANE AGRICULTURII CUBANEZE


pierderi_agr_cubaHavana, 26 sept.(ACN)

Din aprilie 2016 până în martie anul acesta, blocada economică, comercială și financiară impusă de Statele Unite contra Cubei a provocat daune economice sectorului agricol de peste 260 milioane 500 mii dolari.
Juan José León, specialist principal pentru Relații Internaționale în Ministerul Agriculturii (Minag) a informat într-o conferință de presă că Grupul de Întreprinderi din Industria Tutunului (Tabacuba) și Labiofam concentrează aproape 90% din pierderi.

La fel ca anul trecut, veniturile din exporturile de bunuri și servicii au fost afectate, și s-au calculat pierderi prin reorientarea geografică a comerțului.

Din cauza interdicției a intrare pe piața nordamericană, Empresa Citricos Caribe S.A., de exemplu, nu a putut vinde ananas MD2 în SUA, aceasta fiind cel mai mare importator de fructe pe piața mondială. În cazul Tabacuba estimările arată că că dacă s-ar putea face comerț cu această țară s-ar vinde un total de 50 de milioane de havane, cu o creștere progresivă timp de 10 până la 15 ani până la 180 de milioane de bucăți.

Confrom datelor prezentate de MINAG, în perioada semnalată, Labiofam nu a avut posibilitatea să comercializeze în SUA produsul Vidatox 30CH, medicament bioterapeutic homeopatic pentru pacienții cu tumori avansate, ceea ce generează pierderi economice pentru Cuba și limitează accesul pacienților americani la asemenea produs.

Intrarea în vigoare de la 10 februarie a unei noi reguli prin care se limitează lista de conteinere operate de linia Mediterranean Shiping Company (MSC), care se pot folosi în traficul dinspre/spre această țară, afectează și dezvoltarea exporturilor, se menționează în text.

Alt prejudiciu în acest sector este scumpirea operațiunilor comerciale prin creșterea costurilor navlului și a transbordării, precum și creșterea timpului de tranzitare a mărfurilor (25 de zile în medie), din cauza Legii Torricelli.

De asemenea, interzicerea realizării de tranzacții coemrciale sau financiare în dolari americani face ca negocierile să se efectueze în alte monede, în principal în Euro, cu prețuri fixate în funcție de cursul de schimb din momentul respectiv.

În anul 2016, din acest motiv, veniturile încasate din exporturi au atins 21 384 132 dolari, cu pierderi de 303 611 dolari.

Cuba va prezenta la 1 noiembrie, din nou, în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, proiectuld e Rezoluție ”Necesitatea de a se pune capăt blocadei economice, comerciale și financiare impusă de Guvernul Statelor Unite ale Americii contra Cubei”, inițiativă care din anul 1992 primește o aprobare categorică din partea comunității internaționale în acest for mondial.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets