Blocada economica a SUA frânează munca întreprinderilor cubaneze


stop_blockadeHavana, 17 oct.(PL)

Blocada economică, comercială și financiară a Statelor Unite contra Cubei în vigoare de peste o jumătate de secol promovează sancționarea societăților care au vreo legătură directă și indirectă cu Insula caraibiană.

La 4 aprilie 2014 s-a aflat că filiala companiei mexicane de telefonie CLARO stabilită în Nicaragua, a anunțat că bonusurile promoționale pe care le vinde pentru a crește durata convorbirilor nu se mai pot folosi pentru apelurile spre Cuba din cauza legilor blocadei.

Astfel că, la 30 aprilie 2014, coordonatorul programului MedCuba-Elveția, Beat Schmidt, a anunțat că Credit Suisse, a doa bancă ca mărime din Elveția, a refuzat să efectueze tranzacții în franci elveției către această organizație pentru că ar încălca legile acestei politici ostile la adresa națiunii caraibiene.

De asemenea, în ianuarie 2014, bibliotecarii cubanezi de la Centrul Național de Informații pentru Științele Medicale și rețeaua specializată de Sănătate și ale altor sisteme similare din țară, au fost împiedicate să participe la Seminarul Virtual gratuit ”Coneziune globală între noil biblioteci: bune practici, modele și recomandări”.

Măsurile impuse de blocadă au împiedicat conexiunea acestor profesioniști, subliniază raportul Cubei denumit ”Necesitatea de a se pune capăt blocadei economice, comerciale și financiare impusă de Statele Unite ale Americii contra Cubei”.

I se interzice accesul la instrumentele informatice și serviciile din familia de software Adobe, precizează documentul.

Conform raportului, la 26 noiembrie 2013, Secția de Interese a Cubei la Washington a anunțat închiderea temporară a serviciilor consulare.

Această decizie a avut la bază refuzul băncii americane M&T de a opera conturile misiunilor diplomatice cubaneze din Statele Unite.

La începutul lui decembrie 2013, oficiul diplomatic cubanez a informat că, în pofida intenselor negocieri realizate, a fost imposibil să se găsească o bancă cu sediul în Statele Unite dispusă să asume administrarea conturilor sale bancare.

Această situație a dus la suspendarea serviciilor consulare ale celei mai mari și numeroase circumscripții consulare cubaneze din străinătate, cu urmarea afectării vizitelor de familie dintre cele două țări, precum și schimburile în diferite domenii în primul trimestru al acestui an.

Blocada americană afectează copilăria, denunță Cuba la ONU

Națiunile Unite, 16 oct.(PL). – Copiii cubanezi sunt printre victimele inocente ale blocadei americane impusă de peste jumătate de secol, ale cărei daune umane sunt imposibil de calculat, a denunțat astăzi la Națiunile Unite diplomatul Jairo Rodriguez.

În dezbaterile din Comisia a Treia a Adunării Generale, Rodriguez a precizat că sănătatea este unu dintre sectoarele cele mai lovite de asediul economic, comercial și financiar, menținut de Statele Unite în ciuda respingerii unanime din partea comunității internaționale.

Câteva medicamente antivirale pentru minori nu sunt disponibile, pentru ă companiile americane care le produc nu răspund la solicitările întreprinderilor cubaneze sau pretind că nu pot face comerț cu ele, a spus el.

Intervenind într-o sesiune dedicată promovării și apărării drepturilor copilului, funcționarul Ministerului de Externe cubanez a amintit că cea mai rea formă de violență contra copiilor este să le negi dreptul la viață.Rodriguez a expus în cadrul Comisiei însărcinată cu probleme sociale, umanitare și culturale, progresele Insulei în domeniul grijii față de copii de la victoria Revoluției din 1959.

”Astăzi în Cuba foametea, analfabetismul, insalubritatea și discriminarea copiilor sunt numai o amintire tristă în paginile istoriei noastre”, a afirmat el.

În acest sens, a semnalat că înainte de 1959 rata mortalității infantile era de 60 la mia de născuți vii, redusă în prezent la 4,2 la mia de născuți vii, la nivelul țărilor dezvoltate.

De asemenea, toți copiii cubanezi sunt vaccinați la naștere contra 13 boli transmisibile, este prioritară detectarea timpurie a malformațiilor congenitale și toți au acces universal și gratuit la educație, a spus el.

Conform celor exprimate de diplomat, grație voinței politice și eforturilor guvernamentale s-au obținut rezultatele care se traduc în atingerea țintelor globale, cele stabilite de UNESCO în materie de educație și obiectivele mileniului.

Și toate acestea în pofida consecințelor grave pentru copii ale blocadei americane.

La 28 octombrie, plenul celor 193 de state membre ale ONU va dezbate din nou un proiect de rezoluție despre necesitatea de a se pune capăt blocadei contra Cubei, similar cu cel aprobat cu o majoritate covârșitoare și consecutiv din 1992 încoace. Conform opiniei diplomaților, nimeni nu se îndoiește în lume că blocada americană va fi din nou condamnată la ONU, unde anul trecut 188 de state au cerut ridicarea ei.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets