BRIGADA CUBANEZĂ A PLECAT ÎN ECUADOR SĂ-I AJUTE PE SINISTRAȚI


Autor: Lisandra Romeo Matos

brigada_sinistratiHAVANA, 18 aprilie (ACN).- O brigadă cubaneză de prim-ajutor a plecat duminică spre Ecuador pentru a-i asista pe sinistrații după cutremurul devastator petrecut sâmbătă în zona de coastă Esmeralda și Manabi din această țară sud-americană.

Grupul, compus din 26 medici din Contingentul Henry Reeve și o echipă de Salvare, a fost condus la Aeroportul Internațional Jose Marti de Roberto Morales, Minsitrul Sănătății Publice; Eroii Republicii Cuba: General de ?corp de Armată Ramon Espinosa, vice-ministrul Forțelor Armate Revoluționare și Ramon Pardo Guerra, Șeful Statului Major Național de Apărare Civilă.

În cuvântul adresat brigadierilor, Morales a elogiat caracterul acestui Contingent specializat în asistența în caz de dezastre și epidemii grave, care a intervenit în câteva țări și acum merge să ofere ajutor poporului frate ecuadorian.

Ministrul Sănătății Publice a spus că ei pleacă cu un prim-ajutor de materiale consumabile și medicamente, de care vor dispune circa o lună de lucru în condiții de urgențe.

Primind drapelul înainte de plecare, Ernesto Betancourt, șeful Brigăzii de medici, a spus că se vor pune în slujba ecuadorienilor pentru a-i asista pe sinistrații de la curtremurul de 7,8 grade pe scala Richter, seism care a provocat mari pierderi umane și materiale.

Licențiata în Infirmerie, Norka Reloba, una dintre cele două femei care vor da ajutor în Ecuador, a asigurat că sunt pregătiți pentru a lucra în situații de dezastre cu scopul de a salva cât mai mulți oameni.

Jorge Fonseca, specialist în Terapie Intensivă, și component al Contingentului de la fondarea sa, a afirmat că această brigadă are o experiență de intervenție în campanii pe teren, precum și în intervenții rapide și eficiente de îngrijire a pacienților.

Medicul TI care a dat ajutor celor afectați de cutremurul care a devastat Pakistanul în 2013, a spus că au tot ce este necesar pentru a efectua intervenții chirurgicale de urgență pentru a evita creșterea numărului de decese.

Tot un component al brigăzii, Edel Llópiz, a spus că merg în Ecuador ”pentru că este o datorie să răspundem Americii Latine și lumii întregi că putem și avem interesul și obligația să acordăm ajutor acolo unde este nevoie”.

Din grup mai face parte o echipă a Sistemului Informativ al Televiziunii Cubaneze, condusă de ziaristul Wilmer Fernandez.

Știre de ultima ora: În cutremurul din Ecuador și-au pierdut viața 3 medici cubanezi care prestau ajutor în această țară.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets