Cancelarul Delcy Rodriguez: Nu vom reveni la OSA atât timp cât suntem o țară liberă


Delcy-RodríguezCancun, 19 iunie 2017 (MPPRE)

Luni, la o reuniune a Organizației Statelor Americane (OSA), care a avut loc în orașul Cancun, Mexic, Cancelarul Republicii Bolivariene Venezuela, Delcy Rodriguez, a reamintit că Șeful Statului venezuelean, Nicolas Maduro, a oficializat în aprilie plângerea către acest organism.

În acest sens, Ministrul de Externe a declarat că „Venezuela s-a retras din OSA, oragnizație în care nu vom mai reveni atât timp cât suntem o țară liberă, independentă și suverană”.

A explicat că, în timpul mandantului Secretarului General al OSA, Luis Almagro, națiunea sud-americană a fost victima mai multor atacuri care au încălcat instituționalitatea, principiile fundamentale ale Cartei OSA, și dreptul internațional. În același timp, a subliniat faptul că președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că acest organism multilateral a fost instrumentul pentru a interveni în Venezuela. Acesta a adăugat că un grup de țări au prezentat acorduri pe ascuns pentru „a-l sacrifica pe domnul Luis Almagro, propunând negocieri pe ascuns, pe care Venezuela nu le va accepta niciodată, chiar dacă este vorba despre călăul cinic, ca cel cu care am avut de-a face”. A afirmat, de asemenea, că episoadele de violență care există în țară în prezent sunt încurajate în mod direct de către Secretarul General al acestei organizații.

„Eu le cer grupurilor de țări care pretind intervenția, să se gândească, de asemenea, la Venezuela care vrea să lucreze și să se depășească’’, a declarat, în timp ce a afirmat că „acești tineri care iau parte la violență sunt victime ale conducerii iresponsabile, apatride, anti-democratică și împotriva ordinii constituționale a țării”.

A explicat că pentru a rezolva disputele politice, Executivul Național a înaintat diferite acțiuni, cum ar fi dialogul, care a fost îngreunat de Secretarul General al OSA; și a adăugat că, o altă inițiativă de a realiza pacea în Venezuela este propunerea Adunării Naționale Constituante (ANC), impulsionată, de asemenea, de Președintele Maduro.
„Președintele, făcând uz de competențele sale prevăzute în mod expres în Constituția Republicii Bolivariene Venezuela, a convocat o ANC cu toate garanțiile și protecția drepturilor electorale consacrate în legile noastre, care este aleasă prin intermediul unor alegeri universale, directe și secrete”.

A spus că această inițiativă este un dialog masiv între toți venezuelenii, „noi nu avem nevoie de nici un tip de intervenție, nu avem nevoie de nici un mentor pentru a ne rezolva problemele, poate o contribuție constructivă ar fi sprijinirea dialogului, și să ne ia prin surpindere că unul dintre mecanismele existente pentru a depăși punctele de violență vor dispărea”.

Ministrul a subliniat faptul că Adunarea Constituantă este singura soluție de care dispun venezuelenii pentru a depăși situația actuală, un instrument care, de asemenea, va clarifica cazurile de violență.

„Comisia Adevărului a înaintat o lucrare excelentă despre victime, procesul de victimizare și agresori, cu recomandări foarte precise, raport care va fi prezentat la următoarea ANC, astfel încât, cu puteri plenipotențiare să poată ajuta Venezuela în determinarea devărului (…) și să poată oferi un proces de reconciliere națională și de iertare”, a spus.

Referitor la refuzul sectoarelor de dreapta venezueleană de a participa la această inițiativă, a spus că, în loc să instige pentru neaprobarea prin mijloace democratice ale Constituției care va distruge ANC, instigă la violență care duce la pierderea vieților tinerilor. A explicat că, Consiliul Național Electoral a anunțat, de asemenea, un calendar electoral care prevede alegerea membrilor ANC, înscrierea pentru persoanele nominalizate ca guvernatori de state, precum și alegerea în aceste funcții.

Cu aceste lucruri, a evidențiat faptul că în națiunea caraibiană nu există deficit de democrație, și până în prezent s-au dezvoltat mai mult de 20 de procese electorale care au fost conduse de o putere electorală autonomă, independentă și transparentă.

Șefa Diplomației Bolivariene de Pace a considerat, de asemenea, o aberație faptul că au calificat Venezuela ca fiind o țară care traversează o criză umanitară, acțiune care s-a accentuat, și este o scuză pentru a interveni în țară.

În cele din urmă, Cancelarul a făcut un apel pentru respectarea normelor internaționale, în timp ce a declarat: „noi nu recunoaștem această întâlnire, așa cum nu recunoaștem nici rezultatele ei”.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets