CELAC: Venezuela şi Ecuador se angajează în aprofundarea unităţii în regiune


celac_ianQuito, 25 ianuarie 2015 (Ministerul Puterii Populare pentru Relaţii Externe).

Pe durata unui interviu oferit televiziunii TeleSur, ministrul de externe din Ecuador, Ricardo Patiño, a salutat declaraţia preşedintelui Nicolás Maduro, care a subliniat că trebuie aprofundată unitatea în sânul Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), independent de semnalele politice.

Patiño a declarat că indiferent de tendinţa politică, integrarea este vitală. ¨Eu cred că nimeni nu va avea idea de a diviza regiunea noastră sau de a genera situaţii conflictuale între guvernele care fac parte din CELAC, deoarece cu toţii ştim că unul dintre obiectivele superioare ale CELAC este unitatea¨.

A subliniat că este esenţial ca cele 33 de ţări membre ale acestui organism să aibă o voce unitară şi puternică referitor la temele de nivel mondial, pacea, respectul suveranităţii ţărilor noastre, al mediului înconjurător şi dezvoltarea în sens general a popoarelor noastre, asigurând, pe această cale, că cel de-al IV-lea Summit CELAC îşi va concentra eforturile asupra agendei 2020, agendă ce are ca principal obiectiv eradicarea sărăciei extreme şi a inegalităţii.

Ministrul de externe a punctat că ¨nu este vorba de o agendă 2020 care să aibă obiective de atins în decursul a 5 ani, este vorba de o agendă care să conţină angajamente fraterne, cum ar fi ca Venezuela în baza experienţelor sale de succes să ajute Ecuador în aspecte în care se află mai în urmă (…) şi pentru aceasta, a fi uniţi este fundamental în tratarea tuturor acestor teme¨.

Ricardo Patiño a reiterat poziţia Guvernului Ecuador-ului, ¨ca într-un timp cât mai scurt, CELAC să fie spaţiul care să depăşească şi să înlocuiască Organizația Statelor Americane (OEA), iar OEA să se transforme într-un loc în care să putem discuta temele din regiune împreună cu Statele Unite şi Canada¨, având în vedere că există o mare diferenţă în ceea ce priveşte politica internaţională între această regiune şi America de Nord.

Cu această ocazie a reiterat şi faptul că ¨acum că există CELAC, trebuie să ne amintim de acele personalităţi marcante care au permis constituirea sa, precum Hugo Chávez, Néstor Kirchner, printre atâţia alţii care au fost ctitorii CELAC, spaţiu de dialog, soluţii pentru controversele interne şi dezvoltarea cooperării Sud-Sud¨.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

 

Latest Tweets