China promoveaza Drumul Matasii


8779386588da451db2a13d56898c9abaPremierul Chinei, Li Keqiang, aflat în vizită în Kazahstan, s-a întâlnit joi, la Astana, cu omologul său kazah, Bakytzhan Sagintayev, în cadrul celei de a treia reuniuni periodice la nivel de premieri.

În cadrul dialogului, Li Keqiang a arătat că autorităţile Chinei sunt dispuse să depună eforturi alături de Kazahstan pentru consolidarea încrederii reciproce, să exploreze colaborările bilaterale și să devină, împreună, bune exemple de vecinătate și colaborare în avantajul reciproc.

Șeful Executivului chinez a amintit că autorităţile chineze doresc să conecteze într-un mod favorabil strategia “O centură, un drum” la programul kazah de dezvoltare economică “Drumul luminos”, deschizând astfel un nou stadiu de cooperare bilaterală. Parteneriatul chino-kazah în privința capacităților de producție început în urmă cu doi ani a dat unele rezultate, fiind un nou domeniu în colaborările bilaterale pragmatice. Premierul Li a exprimat speranța de a promova cooperarea bilaterală în multiple domenii, pentru construcția marilor proiecte legate de conectările reciproce. China este dispusă să aprofundeze, în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai, schimburile și coordonările cu partea kazahă, pentru a menține pacea și stabilitatea regională.

La rândul său, premierul Sagintayev a declarat că Kazahstan și China mențin un grad ridicat de încredere, dorind să intensifice colaborările constructive. Cooperarea bilaterală în domeniul capacităților de producție a dat deja rezultate, de la promovarea acestora de către premierul Li Keqiang, în cadrul vizitei efectuate în 2004, în Kazahstan. Partea kazahă acordă o mare importanță integrării propriului program de dezvoltare cu cel chinez, concretizării consensurilor liderilor celor două state, urmând să aprofundeze colaborările bilaterale în domeniul capacităţilor de producție, transport, energie, agricultură, inovație.

După convorbiri, cei doi premieri au participat la ceremonia de inaugurare a fabricii de autoturism JAC din orașul Kostanay, un proiect de colaborare bilaterală.

sursa: cri.cn

Latest Tweets