CNE a aprobat candidaturile a 1.799 de deputați la alegerile parlamentare


Caracas, 13 august 2015 (AVN).

Consiliul Național Electoral al Venezuelei (CNE) a probat candidaturile a 1.799 de deputați pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie a.c.; dintre aceștia, 62,7% sunt bărbați și 37, 29% femei.

Președinta CNE, Tibisay Lucena, aflată la sediul CNE a prezentat o balanță a candidaturilor pentru alegerile parlamentare, proces care s-a încheiat pe data de 7 august, detaliind că dintre totalul candidaților 671 sunt femei și 1.128 sunt bărbați.

De asemenea, a declarat  primirea a 5.606 candidaturi online și 3.693 fizic, în total fiind adminse 4.321 de candidaturi și 84 respinse.

Lucena a informat că organizațiile politice vor putea face modificări cu privire la candidații înscriși pe data de 19 august a.c.

Observatorii electorali

Președinta CNE a precizat că procesul de observare   electorală   în   Venezuela este unul dintre cele mai transparente din regiune.

Programul de observare electorală al Venezuelei este unul dintre cele mai tehnice, clare și transparente care există în regiune. Organizațiile care vin aici sunt înalt calificate. Avem observatori prezenți încă din luna mai a acestui an și continuă să vină pentru audit”, a declarat Lucena.

Aceasta a mai explicat și faptul că pentru consolidarea suveranității în țară, conform legilor electorale venezuelene, doar organizațiile politice ale Venezuelei au dreptul de a conta pe observatori, care obligatoriu trebuie să fie venezueleni.

Președinta a mai evidențiat și faptul că printre observatori se află autorități electorale din continentului asiatic, african și european, precum și experți, specialiști tehnici, academicieni și parlamentari care s-au ocupat de organizarea proceselor electorale în țările lor.

Am spus mereu că în cadrul tuturor proceselor electorale contăm pe un sprijin solid al observatorilor, pe care vom conta și de această dată. Să ne aducem aminte că noi deja avem o Misiune Electorală care este cea a UNASUR, dar amintim, de asemenea, că nu este singura. Mereu am avut observatori electorali, nu numai din această parte a emisferei, ci și din alte părți ale lumii”, a subliniat aceasta.

Atacurile împotriva CNE sunt atacuri împotriva democrației

În timpul declarațiilor de presă, Lucena a denunțat existența unor sectoare care pretind să utilizeze figura observatorilor internaționali pentru crearea unei campanii de defăimare la adresa organismului electoral.

Există o tendință de a descalifica, făcând o diferență între observatorii internaționali și cei interni, pentru a descalifica programul observatorilor aleși de Venezuelei”, a precizat aceasta.

De asemenea, s-a referit la faptul că aceste acțiuni nu amenință de fapt organismul electoral, ci democrația și procesul electoral în sine, care va avea loc în decembrie.
Atacul împotriva CNE este un atac împotriva procesului electoral per ansamblu, împotriva alegătorilor și a organizațiilor politice care participă la aceste alegeri”, declară Lucena.

Președintele Parlamentului, Diosdado Cabello a denunțat diferite campanii care pretind a fi declanșate de dreapta națională și internațională, sub figura Organizațiilor Non-Guvernamentale (ONG), pentru a defăima CNE.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

 

Latest Tweets