Columbiei îi lipsește autoritatea morală pentru a interveni în problemele interne ale Venezuelei


comunicado_oficialRepublica Bolivariană Venezuela condamnă campania de agresiune sistematică care, din Republica Columbia, împreună cu sectoarele de afaceri și mass-media, se desfășoară împotriva Venezuelei, Instituțiile și Poporul său. Președintele Juan Manuel Santos trădează istoria comună de independență și libertate, în timp ce dă o lovitură pe la spate țării care l-a ajutat să construiască pacea.

Acest șiretlic, de rea credință și imoral, este o dovadă a încălcării principiilor fundamentale ale Dreptului Internațional și a neintervenției în problemele interne, autodeterminarea popoarelor și respectarea suveranității Statelor, lucruri esențiale pentru conviețuirea pașnică și dezvoltarea relațiilor bilaterale de prietenie și cooperare.

Este absolut discutabil că în fața problemelor grave cu care se confruntă poporul frate din Columbia, cifrele grotești de violență, dispariții forțate, de sărăcie, excluziune, creșterea traficului de droguri și represiunea, printre altele, bine documentate de către organismele internaționale, se pretinde-în cele mai bune dintre cazuri-ascunderea responsabilităților guvernului din Columbia atacând Venezuela, sau atacurile lor sunt folosite ca și carduri de schimb pentru a obține avantaje de la noua administrație americană.

Conform Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Columbia este una dintre țările cu cele mai mari diferențe, ocupând locul 12 din 168 de țări la diferențele de venituri, și accesul la educație și sănătate între bărbați și femei. Potrivit Departamentului Național Administrativ de Statistică din Columbia (DANE), populația care trăiește în pragul sărăciei ajunge la 28%, ceea ce reprezintă o creștere de 0,72% față de 2015.

La rândul său, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) 2015, a inclus Columbia pe lista țărilor cu Foamete cauzată de conflicte, estimând că 12% din populația columbiană are nevoie urgentă de asistență umanitară. Între timp, cele mai recente estimări confirmă faptul că 9% din populație suferă de malnutriție, lucru care evidențiază incapacitatea Statului columbian de a se ocupa de populația sa.

Organizațiile specializate în domeniul penitenciarelor indică faptul că numărul deținuților politici din Columbia este mai mare de 9.500 de persoane. Acest lucru arată că statul columbian încarcerează sindicaliști, documentariști, studenți, artiști, fermieri, profesori, activiști sociali, sub montaje judiciare, cu scopul de a incrimina lupta socială și politică.

Centrul Național de Memorie Istorică numără 60.630 de persoane dispărute în ultimii 45 de ani, acest lucru echivalând cu 112 persoane dispărute pe lună, și aproape 4 persoane pe zi. În plus, pe 30 aprilie 2017, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a raportat că, în primele patru luni ale anului au fost asasinați 41 de apărători ai Drepturilor Omului în Columbia, adică aproape 3 apărători ai drepturilor omului sunt asasinați zilnic în Columbia.

De asemenea, este necesar de reamintit faptul că din raportul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (ACNUR) din 2015, publicat în iunie 2016, reiese că Columbia este țara cu cel mai mare număr de persoane strămutate intern cu 6,9 milioane de strămutați, consecință a conflictului intern care a perturbat țara soră pentru mai mult de șapte decenii.

Dar, ce este și mai grav, este creșterea cu 37% a producției de cocaină din Columbia, conform cifrelor publicate în Raportul Mondial despre Droguri 2016 (ONU), care integrează, de asemenea, creșterea criminalității transfrontaliere și a criminalității paramilitare.

În fața acestei dovezi copleșitoare atrage atenția profund faptul că președintele Santos se pronunță asupra modelului venezuelean de dezvoltare, care printre altele, a ocupat locul 71 conform Indicelui Dezvoltării Umane 2016 al PNUD, care depășește cu mult Columbia situată pe locul 95.

Republica Bolivariană Venezuela respinge categoric standardul dublu și prejudecata guvernului columbian de a ataca Venezuela, în timp ce face un nou apel, pentru ca în numele păcii, a relațiilor bune dintre vecini trebuie să se dezvolte, în funcție de înfrățirea istorică dintre popoarele noastre, să se abțină de la a interveni în problemele interne ale Venezuelei, să respecte principiile Dreptului Internațional și să abordeze gravele dificultăți cu care se confruntă populația sa înainte de a încerca să dea lecții de democrație și drepturile omului Venezuelei.

Caracas, 8 mai 2017
sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets