Comisia Internațională de Investigații a prezentat Guvernului Statelor Unite un raport al Cazului CELOR CINCI


(Photo: soycuba.cu)

(Photo: soycuba.cu)

O delegație de înalt nivel care reprezintă milioane de persoane din toată lumea s-a întâlnit cu funcționari ai guvernului Statelor Unite la ambasada acestei țări de la Londra pentru a înmâna un Raport final al Comisiei Internaționale de Investigații în cazul Celor Cinci Cubanezi. Rob Miller, Directorul Campaniei de Solidaritate cu Cuba, a reprezentat miile de simpatizanți și organizații care compun coaliți internațională ”Glasuri pentru cei Cinci”, care a organizat Comisia Internațională de Investigații în cazul celor Cinci din luna martie 2014 de la Londra.

Delegația a fost compusă din reprezentanți ai parlamentarilor, sindicatelor, avocaților și ai altor organizații neguvernamentale și a inclus doi membri ai Parlamentului britanic: Cathy Jamieson MP, și Grahame Morris MP. Len McCluskey, secretar general al celui mai mare sindicast din Rgatul Unit, reprezintă mișcarea sindicală globală și avocata Elizabeth Woodcraft, care a fost una dintre coordonatoarele Comisiei Internaționale de Investigații, au venit în numele comuității juridice.

Rob Miller, Directorul Camapniei de Solidaritate cu Cuba, a reprezentat miile de simpatizanți și organizații care compun coaliția internațională ”Glasuri pentru cei Cinci”, care a organizat Comisia de Investigații în cazul celor Cinci din martie 2014 la Londra.

Delegația s-a întâlnit cu diplomații Statelor Unite Kevan Higgins, prim-secretar cu afaceri politice și Daniel Madar, Secretar II.

Delegația a arătat poziția Comisiei Internaționale de Investigații și rigoarea investigațiilor în cazul judecat timp de două zile printr-o intensă dezbatere la Londra. Comisia a fost prezidată de trei judecători internaținali eminenți din Franța, India și Africa de Sud.

Len McCluskey a expus cele trei concluzii principale ale Raportului Comisiei. În primul rând că nici un aspect din conduita celor Cinci nu a fost ostil Statelor Unite sau Guvernului SUA. Al doilea, Raportul Comisiei a îndemnat pe președintele Barack Obama să acorde grațieri umanitare și să-i elibereze imediat pe cei trei prizonieri care mai sunt în închisoare. În al treilea rând, că acordarea acestui tip de grațiere prezidențială are puterea de a contribui substanțial la normalizarea relațiilor dintre Statele Unite și Cuba.

Len McCluskey, care a condus delegația, a spus: ”Suntem aici fiindcă reprezentăm milioane de persoane din toată lumea care acum îi cer președintelui Obama să le acorde grațierea pe motive umanitare celor trei cubanezi care au rămas în închisori din Statele Unite de peste 16 ani. În același timp, ne-ar face plăcere să-l vedem libr pe americanul Alan Gross, care a fost închis în Cuba în ultimii cinci ani. Este momentul ca acești patru oameni să fie eliberați și redați familiilor”.

Cathy Jamieson MP a spus:

”Acest subiect este amplu sprijinit de parlamentarii din Regatul Unit, Deputații au prezentat acest caz de câteva ori de-a lungul anilor. În 2013, 120 de deputați au semnat o moțiune parlamentară cerând dreptul la vizite și în sprijinul celor Cinci. Vrem să vedem Statele Unite că pun capăt acestei tragedii umane cât mai curând posibil”.

Rob Miller ”Glasuri pentru cei Cinci”, a spus:

””Ultima săptămână editorială la New York Times reflectă opinia internațională indiferent de istoria celor două cazuri, oricare au fost circumstanțele. 16 ani reprezintă un timp suficient și acum este momentul să se găsească o soluție și să fie trimiși acasă Alan Gross și cei trei cubanezi care au rămas”.

Kevan Higgins, prim-secretar pentru afaceri politice, a asigurat delegația că recursul de grațiere umanitară și copiile Raportului Comisiei vor fi predate atât ambasadorului american Matthew W. Barzun cât și președintelui Barack Obama la Washington.

Raportul Comisiei Internaționale de Investigații poate fi văzut întegral aici:

http://www.voicesforthefive.com/commission/report

Articolul de opinie din New York Times cerând un ”schimb de prizonieri” se poate citi aici:

http://www.nytimes.com/2014/11/03/opinion/a-prisoner-swap-with-cuba.html?smid=tw-share

Mo’iunea parlamentar[ semnat[ de 126 de membri ai Parlamentului se poate vedea aici>

http://www.parliament.uk/edm/2012-13/497

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets