Comunicat de Presă al Ambasadei Republicii Bolivariene Venezuela


Comunicat de Presă al Ambasadei Republicii Bolivariene Venezuela în România referitor la actele de violență ale grupurilor destabilizatoare de dreapta finanțate din exterior
15/02/2014

În data de 12 februarie, în mai multe orașe din Republica Bolivariană Venezuela au avut loc incidente de violență generate de grupuri destabilizatoare ale opoziției de dreapta, similare încercării de lovitură de stat din aprilie 2002, când s-a încercat înlăturarea Președintelui Hugo Chavez de la guvernare printr-o lovitură de stat, acesta fiind reînvestit în funcție printr-o  mișcare națională civico-militară în mai puțin de 48 de ore.

Miercuri, 12 februarie un grup de manifestanți violenți au agresat cu arme de foc și obiecte contundente mai multe sedii ale Guvernului Național în Caracas și în alte orașe ale țării, săvârșind acte de vandalism și distrugere a patrimoniului public, precum și blocarea principalelor artere de circulație în oraș. Aceste acțiuni s-au soldat cu moartea a trei venezueleni și a unui număr de peste șaizeci de răniți.

Aceste grupuri au fost convocate din nou de persoane care caută să genereze haos și confruntare, același care au adus Venezuela, în unele momente, într-o situație limită manifestată prin huliganism, violență stradală și blocarea ilegală a arterelor de circulație, sfidarea instituțiilor statului și criza petrolieră care a afectat grav țara, toate soldate, din păcate, cu pierderi umane. În rândul protestatarilor studenți se infiltrează persoane care poartă cagule pentru a nu fi identificate. Acest lucru evidențiază caracterul violent al acestora.

În lumina acestor fapte care sunt reluate încă din 15 aprilie 2013, a doua zi după alegerile prezidențiale în urma cărora a câștigat Președintele Nicolas Maduro, aceste grupări generatoare de conflicte au pretins să nu recunoască rezultatele electorale și au generat moartea a unsprezece cetățeni. De atunci se continuă dezvoltarea unei strategii de lovitură de stat prin intermediul unui război economic și instigarea la revolte stradale, cu scopuri destabilizatoare.

Nu este o coincidență faptul că aceste incidente lamentabile s-au produs exact în momentul în care Guvernul Bolivarian a luat măsuri concrete de securitate și pacificare, în cadrul zilelor dedicate Mișcării pentru Pace și Viață.

Există dovezi ale Guvernului Bolivarian că aceste acțiuni de violență sunt inițiate, organizate și finațate din exterior.

Guvernul Bolivarian a primit numeroase mesaje de sprijin din partea guvernelor țărilor prietene din toate continentele și organismele internaționale.

Este de evidențiat faptul că Guvernul Venezuelei nu împiediecă dreptul la manifestații, atâta timp cât aceste manifestații sunt pacifiste și au fost autorizate de autoritățile competente.

Ca rezultat al acestor zile, Președintele Nicolas Maduro a lansat pe data de 14 februarie Planul Național pentru Pacificare.

Latest Tweets