Comunicatul Consiliului de Apărare a Națiunii al Republicii Bolivariene Venezuela


REPUBLICA BOLIVARIANĂ VENEZUELA
CONSILIUL NAȚIONAL DE APĂRARE

COMUNICAT

Consiliul Național de Apărare, convocat și condus în mod corespunzător, astăzi, de către Președintele Republicii Bolivariene Venezuela, Nicolas Maduro Moros, în calitatea sa de Șef al Statului, în conformitate cu mandatul și atribuțiile pe care i le conferă articolul 323 din Constituție și Legea Organică de Siguranță a Națiunii, legat de controversa apărută între Procuratura Generală a Republicii și Camera Consituțională a Tribunalului Suprem de Justiție, a hotărât:

1. Ratifică faptul că Tribunalul Suprem al Republicii, cu Camera Constituțională, este autoritatea competentă pentru a controla constituționalitatea actelor emise de către oricare organism al Puterii Publice Naționale, care nu corespund cu Carta Magna, precum și soluționarea conflictelor dintre puteri.

2. Cerem Tribunalului Suprem de Justiție să verifice deciziile 155 și 156, cu scopul de a menține stabilitatea instituțională și echilibrul puterilor, prin intermediul resurselor prevăzute de către sistemul juridic venezuelean.

3. Reiterăm faptul că dezechilibrele și conflictele dintre diferitele ramuri ale Puterii Publice Naționale se canalizează prin intermediul mecanismelor de control constituțional și colaborarea dintre puteri, care sunt expresia dinamismului și pluralității statelor constituționale democratice.

4. Evidențierea eforturilor lăudabile ale Președintelui Republicii, ca Șef de Stat, în căutarea soluțiilor de rezolvare, în cadrul constituțional și prin intermediul dialogului constructiv, a conflictelor dintre organele Puterii Publice Naționale, având în vedere independența, divizarea și autonomía diferitelor sale ramuri.

5. Punând accentul pe dorința noastră pentru un dialog fructuos și îndemnarea opoziției venezuelene să se alăture imediat dialogului național promovat de Șeful Statului și însoțit de UNASUR, Papa Francisc și foștii președinți Martin Torrijos, Leonel Fernandez și Rodriguez Zapatero.

6. Respingerea categorică a oricărei intervenții care amenință independența, suveranitatea, integritatea teritorială și autodeterminarea. Problemele venezuelenilor trebuie să fie soluționate în mod exclusiv de către noi, fără nici o interferență sau intervenție, și cu respectarea strictă a competenței interne a Statului venezuelean.

Puterea sistemului democratic din Venezuela și a Statului de Drept robust, nu este contestată sau pusă la îndoială, din contră, este o dovadă a Statului constituțional de drept, de justiție socială și pace, construit într-o țară care a făcut din practicarea democrației participative și protagonice vehiculul pentru transformarea societății și ‘’căutarea fericirii absolute’’, în cuvintele Eliberatorului nostru.

‘’…doar democrația este capabilă de o libertate absolută, libertate definită ca puterea pe care o are fiecare om de a face tot ceea ce nu este interzis prin lege’’. Simon Bolivar

Caracas, 31 martie 2017
sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets