COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ PLEDEAZĂ PENTRU RIDICAREA BLOCADEI CONTRA CUBEI


ONU CUBACâțiva reprezentanți ai organismelor regionale și ai diferitelor țări s-au pronunțat marți la a 40-a sesiune plenară a ONU în favoarea  ridicării blocadei impuse de Statele Unite contra Cubei.

27 octombrie 2015,  ora 23,10.

Adunarea Generală a ONU a  condamnat în mod ferm blocada economică, comercială și financiară impusă de Statele Unite contra Cubei.

NAȚIUNILE UNITE. – Câțiva reprezentanți de țări și de organisme regionale s-au pronunțat marți la a 40-a sesiune plenară a ONU în favoarea ridicării blocadei  Statelor Unite contra Cubei.

În contextul prezentării Raportului cubanez intitulat ”Necesitatea de a se pune capăt blocadei economice, financiare și comerciale, reprezentantul Iranului, președinte al Mișcării Țărilor Nealiniate (MNOAL), a reiterat  cea mai fermă poziție față de  blocadă și de măsurile coercitive cu efect extrateritorial.

Blocada  reprezintă o  violare a dreptului Cubei de a interacționa cu comunitatea internațională și a provocat un nivel mare de efecte defavorabile poporului cubanez; această politică afectează toate sectoarele, a spus ambasajorul persan.

La sesiune s-au pronunțat reprezentanții altor mecanisme regionale ca CELAC, G-77+China, MERCOSUR, Statele Africane, CARICOM și ASEAN, între altele.

Ambasadorul mexican a afirmat că țara sa respinge acțiunile unilaterale contra Cubei și a spus că blocada contravine drptului internațional.

Delegațiile Columbiei, Vietnam, India, Rusia, China, Brazilia, Insulele Solomon, Venezuela, Egipt, Algeria și Bolivia, au coincis în intervențiile lor  asupra faptului că blocada este o politică care împiedică dezvoltarea socio-economică a poporului cubanez și au salutat restabilirea relațiilor diplomatice  dintre Washington și Havana.

Reprezentantul nicaraguaian, la rândul său, a scos în evidență rezistența cubanezilor timp de peste cinci decenii față de această politică criminală, destinată să provoace  dezamăgire, descurajare, foamete, disperare și violență și astfel răsturnarea  unui guvern legitim.

În intervenția din sesiunea plenară pentru a-și explicas votul, reprezentantul Statelor Unite a criticat textul rezoluției cubaneze contra blocadei  arătând că se  contrapun  măsurile executive luate de președintele Obama, da că, cel puțin modifică dispozițiile blocadei.

Blocada a avrut să afecteze dezvoltarea poporului cubanez și să-l izoleze și confirmă faptul că Statele Unite au eșuat în politica lor de izolare a Cubei, a asigurat Rafael Ramirez, reprezentantul permanent al Venezuelei la ONU.

DUPĂ VOTAREA DE LA NAȚIUNILE UNITE, MINISTRUL DE EXTERNE CUBANEZ  A OFERIT  O CONFERINȚĂ DE PRESĂ

min_ext_cuba27 octombrie 2015.

New York, 27 octombrie 2015. – Ministrul de Externe  al Republicii Cuba, Bruno Rodriguez Parrilla, a oferit o conferințăă de presă, după victoria zdrobitoare a Insulei la Națiunile Unite. Rezoluția intitulată ”Necesitatea de a se pune capăt blocadei economice, comerciale și financiare a Statelor Unite contra Cubei”, a fost aprobată cu 191 voturi pentru, 2 împotrivă și 0 abțineri.

”Este o decepție că Statele Unite au votat contra rezoluției nostre”, a afirmat ministrul cubanez.

De asemenea, el a adăugat că explicarea votului dat de Washington contra ridicării blocadei, nu are fundament și că atâta timp cât realitatea este  că blocada se aplică strict și concret, Adunarea Generală va continua s-o condamne.

Rodriguez a mai spus că nu vrea să dea o replică la declarația reprezentantului Statelor Unite, dar a avertizat că ceea ce trebuie modificat este aplicarea blocadei și nu rezoluția, pentru că  greșala constă în aplicarea unei politici de blocadă care merge contra interesului național al SUA și al cetățenilor acestei țări.

Titularul Relațiilor Exteerne, a declarat că așteaptă ca până în toamna anului viitor, Guvernul și Congresul american să facă progrese consistente în direcția ridicării blocadei.

În dezbaterea de azi a fost introdus un aspect semnificativcare este  voința președintelui SUA și a câtorva sectoare din Congres, de a atinge obiectivul rezoluției: acela de a se pune capăt blocadei contra Cubei.

Ministrul a reafirmat  decizia Președintelui Consiliului de Stat și de Miniștri, Raul Castro Ruz, de a face tot posibilul pentru a îmbunătăți relațiile cu Statele Unite, pe o bază de libertate, suveranitate și autodeterminare.

După părerea lui Bruno Rodriguez a fost parcursă o etapă importantă din procesul de restabilire a relațiilor diplomatice dintre Cuba și Statele Unite și există condiții pentru a lucra  la normalizarea relațiilor bilaterale.

Chiar și așa, relațiile nu se vor putea normaliza până când nu este eliminată blocada, a conchis  ministrul de externe. (CubaMinrex/SE).

sursa: Ambasada Republicii Cuba

 

Latest Tweets