Consiliul Experților Electorali din America Latină: Procesul electoral a fost un succes și a reflectat voința alegătorilor


cons_experti_localiCaracas, 16 octombrie 2017 (AVN)

Consiliul Experților Electorali din America Latină (Ceela), care a acționat în calitate de însoțitor la alegerile regionale venezuelene din 15 octombrie, a declarat în raportul său privind alegerile regionale de duminică, faptul că rezultatul obținut după această zi, reflectă voința cetățenilor.

’’Procesul s-a realizat cu succes, și voința cetățenilor exprimată liber la urne, a fost respectată’’, a declarat președintele Ceela, Nicanor Moscoso.

’’Ziua electorală s-a desfășurat în mod pașnic, cu o participare foarte importantă în mediul de vot al unor alegeri regionale’’, a spus el, referindu-se la cei peste 10 milioane de venezueleni care și-au exercitat dreptul la vot în pace și fără pierderi majore de timp în cele 13.559 de secții de votare din țară, pentru alegerea guvernatorilor celor 23 de state. Cifră care reprezintă 61,14% din recensământul național.

’’S-a bătut recordul cu 61% participare, în principal pentru că este o țară în care votul nu este obligatoriu’’, a declarat într-o conferință de presă transmisă de Venezolana de Television.

El a informat că, în timpul vizitelor efectuate de însoțitorii Ceela, s-a putut verifica faptul că la ora șase dimineața, instalarea secțiilor de votare era efectuată în proporție de 60%, în timp ce înainte de șapte dimineața, erau constituite aproape 100%.

’’Siguranța votului a fost garantată întotdeauna, pentru că am constatat că ecranul care permitea secretul votului, nu avea elemente care ar fi putut arăta din alt unghi, cum este exercitat votul de către fiecare alegător, adică, securitatea și libertatea votului este garantată pe deplin’’, a spus Moscoso.

Ceela a salutat, de asemenea, comportamentul partidelor politice care au participat la acest proces democratic, în care s-a putut constata că ’’nu a existat prozelitism, nici interferențe ale acestor organizații în voința alegătorilor în acest proces’’.

Acest organism a felicitat activitatea desfășurată de Consiliul Național Electoral (CNE) pentru organizarea alegerilor ’’atât de bine’’.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets