Consiliul Național Electoral pregătește cel de-al patrulea scrutin electoral în mai puțin de un an

Consiliul Național Electoral pregătește cel de-al patrulea scrutin electoral în mai puțin de un an


Caracas, 25 ianuarie 2018 (Prensa Mippci)

Consiliul Național Electoral (CNE) se pegătește pentru organizarea unui nou proces de scrutin, cel de-al patrulea în mai puțin de un an, de această dată în vederea alegerii președintelui Republicii, în urma convocării aprobate pe data de 23 ianuarie de Adunarea Națională Constituantă (ANC).

Autoritea Electorală a organizat în anul 2017 trei scrutine în mai puțin de opt luni: primul pe data de 30 iulie, în vederea alegerii Adunării Naționale Constituante, la care au participat candidați la nivel teritorial (364 de membri constituanți) și sectorial (173).

Pentru mandatele de membri constituanți s-au înscris candidați din toată țara: 35.438 pe sectoare, respectiv 19.976 de candidați teritoriali. Din acest total, CNE a admis 6.120 candidaturi: 3.546 teritoriale și 2.574 pe sectoare sociale și, în urma unei temeinice organizări tehnice, au fost proiectate buletine de vot digitale pentru fiecare municipiu și sector care urma să fie ales.

Climatul de violență stradală impus de sectoarele interne de dreapta a forțat CNE să înființeze centre speciale pentru a asigura dreptul cetățenilor la vot.

Ulterior, au fost devansate alegerile pentru guvernatori stabilite pentru luna decembrie, iar pe 15 octombrie, în urma solicitării ANC, a avut loc scrutinul pentru alegerea Executivului regional al celor 23 de state care alcătuiesc țara.

Pentru aceste alegeri, societatea Ex-Clé, cu sediul în Argentina, a fost furnizorul programului informatic al mașinilor de vot, după ce Smarmatic – compania care a încercat să discrediteze tranparența alegerilor pentru Adunarea Constituantă – a încetat să presteze anumite servicii și să acorde suport tehnic Autorității Electorale, fără un impact determinant asupra rezultatelor.

Pentru data de 10 decembrie, Consiliul Național Electoral s-a pus din nou în mișcare și a organizat scrutinul pentru alegerea celor 335 de primari, precum și alegerea guvernatorului statului Zulia, repetată din cauza ultrajului comis de guvernatorul ales Juan Pablo Guanipa care nu a depus jurământul în fața ANC ci în fașa Consiliului Legislativ regional.

Sistem transparent

Pentru alegerile prezidențiale care vor fi organizate în primele patru luni ale anului și a căror dată va fi stabilită în curând de CNE, cetățenii cu drept de vot au la dispoziție un sistem electoral garantat la nivel mondial, după cum a afirmat fostul președinte nord-american Jimmy Carter, care l-a calificat ca fiind ”cel mai bun sistem din lume”.

Din 2004 platforma CNE este integral automatizată, iar componentele sale sunt verificate înainte, în timpul și după fiecare scrutin și, de asemenea, sunt efectuate audituri precum certificarea programului informatic al mașinilor, a listelor electorale și a datelor electorilor.

La aceste audituri sunt prezenți reprezentanți ai organizațiilor politice, observatori naționali și acompaniatori internaționali.

CNE garantează principiul un elector – un vot, prin intermediul dispozitivelor aferente Sistemului Integrat de Autentificare (SAI) care identifică fiecare elector pe baza amprentei dactilare, înainte ca acesta să voteze.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets