Consiliul Venezuelean pentru drepturile omului


Human_Rights1st May 2014 – Venezuelanalysis.com

By EWAN ROBERTSON

Consiliul Naţional pentru drepturile omului din Venezuela s-a întâlnit pentru prima dată ieri şi a fixat priorităţile pentru apărarea instituţională a drepturilor omului în ţară. Consiliul a fost creat luna trecută de preşedintele Nicolas Maduro ca răspuns la o recomandare a Uniunii Naţiunilor Sud Americane (UNASUR), care a vizitat Venezuela pentru a evalua situaţia mişcărilor de opoziţie violente şi răspunsul autorităţilor pentru a le controla. Consiliul are 15 membrii incluzând reprezentanţi guvernamentali, parlamentari şi reprezentanţi ai ONG-urilor naţionale pentru protecţia omului.

„Acesta este o instituţie de coordonare a instituţiilor publice cu ONG pentru protecţia omului care are rol în apărarea şi protecţia drepturilor omului” a afirmat vicepreşedintele Jose Arreaza în faţa presei ieri. Pe parcursul primei convocări a Consiliului au fost create trei grupuri de lucru concentrate pe diferite priorităţi. Primul dintre aceste grupuri va elabora un plan naţional pentru a proteja „diferitele drepturi ale omului ale venezuelenilor în faţa celor penale”. În scopul acesta Consiliul le va oferi consiliere şi va elabora politici guvernamentale pentru protecţia drepturilor omului. Al doilea grup va reevalua formele de compensare şi despăgubire ale victimelor scurtei lovituri de stat a opoziţiei împotriva guvernului lui Chavez din aprilie 2002. Între timp cel de-al treilea grup va forma reţele cu organizaţiile sociale şi ONG urile locale pentru protecţia drepturilor omului. Va fi condusă de comisarul guvernamental pentru pace ca de altfel Fundaţia Latino Americană pentru Drepturile Omului şi Dezvoltare Socială şi de ONG-ul Reţeaua de sprijin pentru Justiţie şi Pace.

Formarea Consiliului îi urmează noii Comisii a Adevărului, fiind formată pentru a investiga toate acţiunile violente întreprinse anul acesta de tulburările opoziţiei. La origine, propusă de Nicolas Maduro, comisia va include parlamentari proguvernamentali şi ai opoziţiei precum şi personalităţi ale societăţii civile. Cele aproape trei luni de de proteste ale opoziţiei, dezordini şi baricade ridicate de militanţi, care au pornit la începutul lui februarie şi care s-au atenuat acum au lăsat în urmă 41 de morţi şi peste 600 de răniţi. Victimele includ suporteri ai guvernului, activişti ai opoziţiei, alţi civili şi membri ai forţelor de securitate.

Latest Tweets