Cu progrese importante, Guvernul și opoziția au convenit asupra unei noi întâlniri pentru dialogul de pace

Cu progrese importante, Guvernul și opoziția au convenit asupra unei noi întâlniri pentru dialogul de pace


Caracas, 13 ianuarie 2018 (AVN/MPPRE)

Cu progrese importante la majoritatea punctelor discutate în timpul întâlnirii care s-a încheiat sâmbătă în Republica Dominicană, Guvernul și opoziția vor relua masa de dialog pentru pace în curând.

Anunțul a fost făcut de către președintele dominican, Danilo Medina, care face parte din comisia care însoțește procesul de dialog dintre guvernul venezuelean și opoziție, care a spus că, ’’deși avem progrese importante, există încă lucruri în așteptare’’, și au stabilit altă întâlnire pe 18 ianuarie, dar care a trebuit amânată pentru zilele următoare.

La rândul său, șeful delegației Guvernului Republicii Bolivariene Venezuela și ministrul pentru Comunicare și Informare, Jorge Rodriguez, au subliniat progresul în majoritatea punctelor. ’’Avem acorduri în majoritatea punctelor care au fost stabilite la masa de dialog’’, și, de asemenea, a subliniat că încă există probleme care trebuie rezolvate ’’și sunt sigur că vor fi soluționate’’, a declarat la mass-media din sediul central al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Dominicane.
De asemenea, a spus foarte clar faptul că Guvernul venezuelean nu v-a permite presiunilor și actelor executate din străinătate, în special de către purtătorii de cuvânt politici din Statele Unite, să interfereze cu procesul de dialog pentru pace.

’’Am văzut senatori insultând opoziția venezueleană, subliniind faptul că aceasta permitea să fie forțată. Știm despre presiunile profunde pe care le-au provocat pentru a pune capăt acestei mese de dialog, care este o dorință a venezuelenilor pentru conviețuirea pașnică’’, a spus el.
El a respins, de asemenea, afirmațiile subsecretarului de Stat pentru Afaceri Politice din guvernul american, Thomas Shannon, care a amenințat din nou Venezuela cu sancțiuni, ca reacție la procesul de dialog dintre guvern și opoziție.

Reprezentantul opoziției, Julio Borges, a subliniat intenția de a finaliza natura globală a problemelor aflate în discuție. El a spus că, în acest scop, în zilele următoare vor propune alternative pentru o soluție globală la situația țării, și a adăugat că, în calitate de opoziție, nu vor înceta ’’să lupte în toate domeniile’’.

’’Suntem aici cu convingerea că țara are soluția și că toți trebuie să căutăm în toate zonele, locurile, spațiile, posibilitatea de a face orice efort, oricare ar fi’’, a spus acesta.

Ambele delegații au mulțumit sprijinului președintelui Danilo Medina, Ministrului Afacerilor Externe caraibian, Miguel Vargas, fostului președinte al Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, împreună cu decizia altor țări de a însoți și promova masa de dialog.

Delegația Guvernului venezuelean este, de asemenea, alcătuită și din președinta Adunării Naționale Constituante, Delcy Rodriguez, Ministrul Educației, Elias Jaua și fostul ambasador al Venezuelei la Organizația Statelor Americane (OSA), Ray Chaderton.

guv_opoz_V1Delegația opoziției este formată din purtători de cuvânt ai mai multor organizații, cum ar fi: Simon Calzadilla, Vicente Diaz, Gustavo Vasquez, Manuel Rosales, Luis Gonzalez, Luis Moreno, Luis Florido și Enrique Marquez.

Discuțiile dintre Guvern și opoziție acoperă șase puncte: Comisia de Adevăr, garanțiile economice, garanții politice și electorale, recunoașterea Adunării Naționale Constituante, echilibrul instituțional și situația economică și socială.

Șeful delegației Guvernului Bolivarian, Jorge Rodriguez, a spus că au avansat cu patru puncte la masa de dialog cu reprezentanții opoziției venezuelene, și printre acordurile semnate s-au numărat aspecte legate de suveranitate, respingerea și repudierea oricărei forme de sancțiune sau agresiune economică.

’’Include garanții electorale ample, garanții electorale extinse, în perspectiva viitoarelor evenimente electorale prezidențiale. Printre aceste garanții, nu sunt incluse numai elementele de securitate ale sistemului nostru electoral automatizat, ci și prezența unei vaste observări electorale internaționale, deja stabilită cu opoziția venezueleană’’, a explicat el.

Ministrul Comunicării și Informării a subliniat că doar două din cele șase puncte lipseau de la masa de dialog pentru a semna un acord definitiv de consolidare a păcii și stabilității Republicii.

Sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets