Cu trei ani în urmă a luat fiinţă la Caracas Comunitatea Statelor Latinoamericane şi Caraibiene

Cu trei ani în urmă a luat fiinţă la Caracas Comunitatea Statelor Latinoamericane şi Caraibiene


Caracas, 2 decembrie 2014 (AVN)

În zilele de 2 şi 3 decembrie 2011, a avut loc la Caracas istoricul summit pentru crearea Comunităţii Statelor Latinoamericane şi Caraibiene (CELAC), reuniune prezidată de liderul Revoluţiei Bolivariene, Hugo Chávez.

Adunarea din capitala venezueleană a reunit reprezentanţi din 33 de ţări ale Americii Latine şi Caraibelor, care, în două întâlniri premergătoare – la Bahía, Brazilia, în 2008, şi la Cancún, Mexic, în 2010 – conveniseră crearea unui spaţiu care să-i includă pe toţi. Politica diplomatică de integrare a lui Chávez a reuşit să adune la aceeaşi masă pe toţi mandatarii latino-americani şi caraibieni, fără a se ţine cont de tendinţele lor ideologice şi politice.

Integrarea promovată de liderul revoluţionar a fost progresivă. A început cu Alianţa Bolivariană a Popoarelor Americii Noastre (Alba). Apoi a avansat la Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (Unasur) şi, în final, a reunit America Latină şi Caraibele în cadrul Celac.

Anul acesta, Celac a realizat cel de al doilea summit al său la Havana, Cuba, în cadrul căruia s-au aprofundat teme ca educaţia, sănătatea, cultura, sportul şi alianţele cu alte ţări şi blocuri regionale, precum Rusia, China şi blocul Brics (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud).

În anul 1819, Bolívar îi scria şefului suprem al Provinciilor Unite de la Rio de la Plata, Juan Martin de Pueyrredón, cerându-i cu insistenţă să avanseze în privinţa unităţii latino-americane şi a concretizării a ceea ce a numit Mama Republicilor.

„Începând din ziua în care vom reuşi această unitate, dacă cerul ne ajută să ne îndeplinim dorinţa, o vom făuri în această nouă lume pe Mama Republicilor şi Regina Naţiunilor”, spunea Eliberatorul în scrisoarea sa.

Acest proiect integraţionist n-a fost doar al lui Bolívar, ci al multor altora, ca de exemplu argentinianul José de San Martín, mexicanul José Maria Morelos, chilianul Bernardo de O´ Higgins, uruguayanul José Gervasio Artigas sau boliviana Juana Azurduy.

„Proiectul lor este şi al nostru, cei de azi, şi suntem obligaţi să-l realizăm acum, nu mâine, acum şi aici”, a decretat Chávez la acea reuniune istorică din 2-3 decembrie de la Caracas.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets