CU UN RECITAL MINUNAT, ORCHESTRA SIMFONICA DE TINERET DIN CARACAS A IMPRESIONAT POPORUL GERMAN


OSTHamburg, 4 noiembrie 2014 (MPPRE)

Orchestra Simfonică de Tineret din Caracas s-a prezentat în distinsa sală de concerte Laeiszhalle cu un magnific recital la care au participat 180 de tineri muzicieni sub bagheta dirijorului lor, Dietrich Paredes.

Concertele anterioare au adus orchestrei o excelentă reputaţie mondială şi multe recunoaşteri datorită faptului că în cadrul ei se combină cel mai înalt standard muzical cu o viziune socială privind educaţia tinerilor venezueleni, intervenindu-se astfel, în mod pozitiv, în viaţa lor personală.

În faţa unei săli pline şi a unei audienţe entuziaste, s-a oferit o impresionantă prezentare a unor compozitori clasici, precum Dmitri Shostacovici, urmată de lucrări ale unor compozitori latino-americani, ca Silvestre Revueltas (Mexic) şi Evencio Castellanos Yumar (Venezuela). Un farmec special al concertului l-a constituit faptul că a fost vorba de muzicieni tineri.

O onoare specială pentru Hamburg a fost prezenţa maestrului José Antonio Abreu, fondatorul “Sistemului”. Sistemul Naţional al Orchestrelor şi Corurilor de Tineret şi de Copii din Venezuela este o operă cu caracter social şi cultural a Statului venezuelean. Cunoscută şi sub denumirea de “Sistem”, a fost concepută şi fondată în 1975 de către maestrul şi muzicianul venezuelean José Antonio Abreu, pentru a sistematiza educaţia muzicală prin practica individuală şi colectivă în cadrul orchestrelor simfonice şi a corurilor, ca instrumente de organizare socială şi de dezvoltare umanistă. De la vârsta de 2-3 ani, mulţi copii încep să ia parte la activitatea centrului local al Sistemului, numit “nucleu”. Copii iau lecţii gratuite şase zile pe săptămână, trei-patru ore zilnic, în cadrul unor activităţi speciale şi ateliere intensive. Ţara numără acum peste 500.000 de elevi, având în plan extinderea până la un milion de elevi anual.

OST1Numeroase organisme şi organizaţii internaţionale recunosc Sistemul ca fiind un program unic de educaţie muzicală, demn de a fi preluat de toate naţiunile lumii, în principal de acele ţări interesate în diminuarea nivelului sărăciei, analfabetismului, marginalizării şi excluderii populaţiei lor infantile şi de tineret. Sistemul Venezuelei a produs muzicieni de talie internaţională, ca Edicson Ruiz, Gustavo Dudamel şi Orchestra de Tineret Simón Bolívar, de renume mondial.

sursa: Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela

Latest Tweets