CUBA ARE VOINȚA POLITICĂ SĂ LUPTE CONTRA TRAFICULUI DE PERSOANE


Slavery - Human Trafficking

Slavery – Human Trafficking

După câteva zile ale vizitei oficiale în Insulă, Raportorul Special al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului ale victimelor traficului de persoane, în special femei și copii, Maria Grazia Giammarinaro, a oferit o conferință de presă.

Raportorul Special al Națiunilor Unite pentru drepturile omului ale victimelor Traficului de Persoane, în special femei și copii, Maria Grazia Giammarinaro, a subliniat voința politică a guvernului cubanez de a combate acest fenomen cu ”toleranța zero”.

În conferința de presă, Raportorul s-a referit la puterea sistemului social cubanez, care contribuie la reducerea vulnerabilității față de traficul de persoane.
Giammarinaro, care a vizitat diverse organizații ale societății civile cubaneze și instituții guvernamentale, a scos în evidență nivelul înalt de educație al cubanezilor, sistemul de sănătate universal și gratuit, serviciile sociale cu o mare acoperire, și înalta calitate a lucrătorilor sociali din Insulă, ceea ce le permite să cunoască ce se întâmplă în comunități și să poată interveni dacă este necesar.

De asemenea, s-a referit la intensa activitate a Federației Femeilor Cubaneze și obiectivul egalității sexelor, și a menționat bunele practici ale Centrului Național de Educație Sexuală (Cenesex) în strategia sa cu comunitatea de LGBTI cubaneză.

Despre misiunile medicale internaționaliste ale cubanezilor, funcționara le-a calificat drept un bun exemplu de urmat, pentru că operează în zone îndepărtate unde nu există asistență spitalicească disponibilă.

Giammarinaro a evidențiat cuprinderea multidisciplinară și de ansamblu a Planului de Acțiune Națională pentru Prevenirea și combaterea traficului de persoane (2017-2020), și a spus că principala provocare este de a-l pune în practică de acum încolo.

Pe de altă parte, a explicat că puținele cazuri de tineri cubanezi care au fost victime ale traficului în străinătate au primit ajutor și protecție după întoarcerea lor în țară.
Această vizită, a spus Giammarinaro, este un punct de plecare pentru un dialog util cu ceilalți reprezentanți din sistemul Națiunilor Unite.
În general, funcționara a explicat că mandatul său în cadrul Consiliului Drepturilor Omului se centrează pe evaluarea acțiunilor și sarcinilor care se realizează în lume pentru a preveni și combate traficul de persoane.

Autor: Gabriela Ávila Gómez | internet@granma.cu
sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets