CUBA CERE RIDICAREA BLOCADEI LA ORGANUL DE SOLUTIONARE A DIFERENDELOR A OMC


OMCGeneva, 28 sept.2015.

Cuba a abordat astăzi la Organul de Soluționare a Diferendelor (OSD) de la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), implicațiile negative  la ”Secțiunea 211 a Legii Omnibus de Alocatii din 1998”, în virtutea căreia i-a fost refuzată timp de mulți ani entității cubaneze CUBAEXPORT, o licență specifică pentru reînnoirea registrului mărcii de rom Havana Club.

Funcționara Misiunii Permanente a Cubei pe lângă Organismele Internaționale cu sediul la Geneva, Monica Rodriguez Gutierrez, a precizat că neîndeplinirea  constantă a Statelor Unite  în acest diferend,  răspunde măsurilor absurde și legilor în vigoare în această țară pentru aplicarea blocadei economice, comerciale și financiare pe care o menține contra Cubei de peste 50 de ani.

În acest sens, ea a spus că în pofida măsurilor implementate de guvernul Statelor Unite care modifică aplicarea unor aspecte ale blocadei și, a apelurilor adresate Congresului de a o elimina,  legile și reglementările care  susțin această politică continuă să fie în vigoare și sunt aplicate cu toată rigoarea de agențiile guvernului american. Printre consecințele grave ale acestei politici absurde este și faptul că se împiedică îndeplinirea  recomandărilor și rezoluțiilor OSD, care din anul 2002 a declarat  incompatible Secțiunea 211 cu normele de proprietate intelectuală ale OMC.

Monica Rodriguez a amintit că timp de 23 de ani consecutiv blocada a fost  respinsă de comunitatea internațională la Adunarea Generală a Națiunilor Unite și a informat că pe 27 octombrie, pentru a 24-a oară consecutiv,  va fi supusă votării Adunării Generale rezoluția intitulată ”Necesitatea de a se pune capăt blocadei economice, comerciale și financiare impusă de Statele Unite ale  Americii contra Cubei”.

Pentru a încheia, ea a exprimat faptul că poporul cubanez are încredere  că  din nou va putea conta pe sprijinul comunității internaționale în cererea sa legitimă de a se pune capăt blocadei impusă de Statele Unite contra Cubei.

Un grup important de țări a intervenit  pentru a-și exprima sprijinul ferm la declarația Cubei, între care, Mexic, Rusia, Nicaragua, Bolivia,  El Salvador, Ecuador, India, Trinidad-Tobago, Brazilia, Argentina, China, Peru, Venezuela, Uruguay, Paraguay, Vietnam și Zimbabwe. (Cubaminrex&Misiunea Permanentă a Cubei la Geneva).

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets