Cuba consideră prioritare legăturile economice cu Europa.


Rodríguez și Mogherini în momentul semnării. Foto: Prensa Latina.

Rodríguez și Mogherini în momentul semnării. Foto: Prensa Latina.

Legăturile economice cu Europa vor continua să fie pentru Cuba o prioritate în construirea unei economii socialiste eficiente și sustenabile, a spus ministrul de Externe al țării caraibiene, Bruno Rodriguez.

În discursul rostit cu prilejul semnării Acordului, ministrul a afirmat că acesta va contribui în mod sigur la îmbogățirea relației istorice și culturale intense, și la dezvoltarea în mai mare măsură a relațiilor politice, culturale, comerciale, financiare, științifice, academice, sportive și de cooperare.

Referitor la relațiile Havanei cu UE, a amintit disponibilitatea Cubei de zeci de ani de a promova negocierea unui acord ca cel semnat astăzi.

De asemenea, a evocat cuvintele liderului istoric al Revoluției Cubaneze, Fidel Castro, în anul 2003: ”Când s-a creat Uniunea Europeană, am aplaudat-o pentru că era cel mai inteligent și util lucru care se putea face pentru a contrabalansa hegemonismul puternicului aliat militar și concurent economic” (referindu-se la Statele Unite).

Pentru Rodriguez, în contextul actual “este imperios necesar să fie construită o lume democratică și multi-polară pentru a salva Umanitatea”.

Cu acest obiectiv, a considerat indispensabil să ne consacrăm apărării păcii, conștienți de interconexiunea dintre pace și dezvoltare, de imperativul de a elimina sărăcia, de a garanta demnitatea tuturor ființelor umane, de a opri amenințarea armelor nucleare și schimbările climatice.

Minsitrul a remaintit cuvintele președintelui cubanez, Raul Castro, când a spus că țara este deschisă pentru construirea unei noi etape în relațiile dintre UE și Cuba, pe baza respectului și reciprocității.

“Există oportunități și condiții deosebit de favorabile, în ciuda aplicării extrateritoriale a persistentei blocade americane asupra Cubei, pentru ca Uniunea Europeană și țările care o compun să aibă o pondere mai mare în planurile noastre de dezvoltare”, a estimat Rodriguez.

În intervenția sa, ministrul a amintit Proclamarea Americii Latine și Caraibelor ca Zonă de Pace, realizată la reuniunea șefilor de State și guverne din regiune în 2014, la Havana.
Conform celor afirmate de Rodriguez, această declarație îndeamnă ”toate Statele membre ale comunității internaționale să respecte pe deplin această declarație în relațiile cu Statele membre ale CELAC (Comunitatea Statelor Latinoamericane și Caraibiene), și a adăugat că ”îi tratăm pe ceilalți așa cum dorim să fim tratați”.

Aceasta ”este baza pentru a obține o conviețuire civilizată și profitabilă între națiuni, indiferent de dimensiunile lor, modelele socio-politice și nivelurile de dezvoltare”, a afirmat el.

(PRENSA LATINA)
sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets