Cuba denunță agresiuni cu tehnologii de informație și comunicare


Cyber-AttackWuzhen, China, 20 noiembrie (PL).

Cuba a denunțat astăzi la prima Conferință Mondială a Internet agresiunile care au loc cu utilizarea tehnologiilor de informații și comunicare și a adresat o chemare la crearea mecanismelor pentru protejarea, combaterea și atenuarea consecințelor. Wilfredo Gonzalez, vice-ministrul Comunicațiilor din Cuba, a rostit un discurs la această conferință pe care a inaugurat-o ieri vice-prim ministrul Ma Kai în acest milenar oraș chinez.

În intervenția sa, Gonzalez a spus că există exemple care ilustrează necesitatea de a reglementa și folosi în mod adecvat Internetul.

””Putem menționa pe baza noilor elemente cunoscute despre colosala capacitate a rețelei globale de spionaj desfășurată de guvernul american, până la proiectul ZunZuneo, îndreptat spre crearea de situații destabilizatoare în Cuba, pentru a provoca schimbarea ordinii politice a Insulei”, a spus el.

Această nouă acțiune, a adăugat vice-ministrul, constituie un exemplu de agresiune cu tuilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor, violând flagrant Dreptul Internațional și suveranitatea statelor.

În opinia lui Gonzalez, această primă Conferință a Internetuluiare loc în momente în care crește preocuparea mondială în fața crescândei folosiri a acestuia sub acoperire și ilegal de indivizi, organizații și state, a sistemelor informatice ale altor națiuni pentru a agresa terțe țări.

Aceasta este o modalitate periculoasă care poate provoca conflicte internaționale, a avertizat el, adăugând că unele guverne au exprimat posibilitatea de a riposta la aceste atacuri cu arme convenționale.

Gonzalez a mai spus că țările în curs de dezvoltare, chiar fără să cunoască, pot face obiectul atacurilor cibernetice. ”În fiecare zi   suntem tot mai expuși acestor amenințări care au serioase implicații pentru securitatea nțiunilor noastre și în plan internațional”, a avertizat el.

El a subliniat că din februarie 2013 până acum, s-a dovedit participarea la atacuri cibernetice contra Cubei din mii de adrese informatice înregistrate în peste 150 de țări.

El a mai denunțat că comutere situate în Cuba au fost controlate de la distanță și ilegal din câteva țări pentru a ataca instituții militare, tehhnico-științifice și financiare din terțe țări.

Vice-ministrul Comunicațiilor a subliniat că în efortul național pentru a orodna acest sector strategic, a apărut necesitatea de a crea mecanisme care să asigure protecția și apărarea țării față de noile provocări.

El a spus că folosirea spațiului cibernetic și noile tehnologii de informații în scopuri nocive impune stabilirea unor sisteme de lucru care să permită prevenirea, combaterea și atenuarea consecințelor în deplină respectare a principiilor Dreptului Internațional.

El a amintit cuvintele președintelui Raul Castro Ruz despre faptul că ”singura cale pentru a preveni și combate aceste noi amenințări este cooperarea strânsă a tuturor statelor, pentru a evita ca ciber-spațiul să devină un teatru de operațiuni militare”.

La conferința inaugurată în ajun în acest oraș din provincia Zhejiang, asistă o mie de delegați dintr-o sută de țări și sunt reprezentate cele mai mari companii mondiale de Internet ca Apple, Cisco și cea chineză Baidu, principalul căutător și furnizor de instrumente de mesagerie.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets