Cuba este din nou capitala solidarității mondiale


Autor: Oscar Figueredo Reinaldo

Sindicaliști și organizații sociale de pe toate continentele au cerut astăzi, la Havana, ridicarea blocadei economice, financiare și comerciale pe care o impun Statele Unite contra Cubei.

Puțin înainte de 9 a.m., sala era deja plină. Conferința Internațională de Solidaritate cu Cuba și America Latină și Caraibe reunește din nou prietenii din toată lumea la Havana într-o conferință care chiar dacă a devenit obișnuită are mereu noutatea ei.

Nu se observă nici o clipă de oboseală la participanții care au venit aici după defilarea masivă din ziua anterioară, ci mai degrabă o undă de bucurie contagioasă umple cea mai mare sală din Palatul Congreselor devenită, după cum spunea unul dintre participanți, capitala solidarității mondiale.

A deschis sesiunea de dezbateri cuvântul de bun-venit rostit de Ulises Guilarte de Nacimiento, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din Cuba și secretar general al Centralei Sindicatelor din Cuba (CTC).

Liderul sindical cubanez a făcut o scrută prezentare a panoramei muncitorești mondiale, prin care a subliniat creșterea sub-contractării, terțializarea, munca informală și nivelurile de sărăcie.

Apoi a scos în evidență relevanța unui eveniment ca acesta care întrunește în ediția actuală peste o mie de prieteni solidari cu cea mai mare Insulă din Antile din 34 de țări, precum și lideri și repreaentanți ai altor organizații politice din diverse locuri ale lumii.

“Solidaritatea este unul dintre sentimentele cele mai nobile și altruiste care animă orice națiune, și de aceea cei prezenți aici o interpretăm nu ca a da ceea ce ne prisosește, ci mai degrabă de a împărtăși cu ceilalți ceea ce ai. Această cauză este o modalitate de a ne integra cu scopul de a atinge bunăstarea de care au atâta nevoie popoarele noastre pe o arenă politică adversă marcată de o contra-ofensivă a dreptei, amenințarea la adresa păcii și o crescândă globalizare a economiilor care rezultă din criza capitalistă.”

Apoi a mulțumit pentru sprijinul primit din partea mișcărilor de solidaritate cu Cuba pentru ridicarea blocadei comerciale, economice și financiare și a reiterat sprijinul pe care Revoluția Cubaneză îl acordă Republicii bolivariene Venezuela și procesului său revoluționar, precum și președintei Dilma Rousseff.

Un moment special al întâlnirii a fost realizarea simpozionuli de solidaritate cu Cuba la care au participat prestigioși cercetători și activiști pe tîrâm social din Cuba și America Latină care au caracterizat situația actuală din regiune ș8i necesitatea unei mai mari articulări a mișcărilor sindicaliste pentru a frâna curentul neoliberal care cutremură continentul.

După cum spunea cercetătoarea cubaneză Gladys Hernández Pedrasa, analistă la Centrul de Cercetări a Economiei Mondiale, regiunea Latinoamericană și Caraibiană a fost întotdeuna o țintă a ofensivelor neoliberale și imperialiste și un exemplu de acest fapt este semnarea de noi tratate internaționale.

“Aceste Tratate de Comerț Liber sunt răspunsul dreptei în America Latină pentru a împiedica colaborarea Sud-Sud. De aceea este absolut necesară unitatea tuturor forțelor progresiste: este o responsabilitate istorică a mișcărilor sociale. În ciuda modelului de opinie care se încearcă a fi impus că ar fi sfîrșitul unui ciclu revoluționar pe continentul nostru, acesta nu are loc în aceste momente, ci este vorba de sentimente de frustrare printre revoluționari”.

La rândul său, tânărul Divanilton Pereira, Secretar Internațional al Centralei Muncitorilor din Brazilia, a denunțat ofensiva feroce dezlănțuită contra guvernului președintei Rousseff.

“Dreapta braziliană nu acceptă rezultatele, iar acțiunile pe care le vedem azi fac parte din tradiția loviturilor de stat și a practicilor antidemocratice contra guvernelor progresiste alese în mod legal. Cererea de Impeachment nu are nici o bază legală și este parte din ceea ce cunoaștem ca lovitură parlamentară.

La rândul său, liderul tineretului argentinian și brigadier Întâi Mai Franco Blater, a comentat ceea ce se întâmplă când pierd ”procesele progresiste” cum a fost cazul Argentinei.

“În ultimele luni am trăit peste 150 000 de concedieri și este o mostră de cum câștigă dreapta și imediat aplică una din cele mai rele rețete nu numai pentru a anula drepturile cucerite ci și pentru a recupera terenul pierdut. În prezent nu se crează locuri de muncă la mine în țară.”

Liderul argentinian a mai adăugat că țara sud-americană se confruntă cu un scenariu economic advers pentru că moneda națională s-a devalorizat cu 50%, precum și cu o creștere a costurilor la electricitate și transport după elimianrea subvențiilor de către guvernul lui Mauricio Macri.

La simpozion, reprezentanții Statelor Unite, Franței, Haiti, Nigeriei, Palestinei și ai altor țări au relatat în discursuri contondente situația pe care o trăiesc țările lor și au mulțumit pentru exemplul Revoluției Cubaneze ca ”far inspirator” al mișcărilor sociale.

Emoționant omagiu adus liderului istoric al Revoluției Cubaneze, Fidel Castro Ruz, a fost simțit în sala Palatului Congreselor la proiecția documentarului ”Odă Revoluției”, de cineastul Roberto Chile.

Cuvântul de încheiere a fost rostit de Salvador Valdes Mesa, Membru al Biroului Politic al CC al PC din Cuba, care a rezumat pentru participanți principalele rezoluții ale Congresului VII al PCC

Ulises Guilarte de Nacimiento, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din Cuba și secretar general al CTC,  vorbind de la tribuna Conferinție Internaționale de Solidaritate cu Cuba.  Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

Ulises Guilarte de Nacimiento, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din Cuba și secretar general al CTC, vorbind de la tribuna Conferinție Internaționale de Solidaritate cu Cuba. Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

Reprezentanți din 34 de țări și-au dat întâlnire la Havana. Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

Reprezentanți din 34 de țări și-au dat întâlnire la Havana. Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

Au fost prezenți de asemenea, Eroii Republicii Cuba Gerardo Hernández  și Fernando González. Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

Au fost prezenți de asemenea, Eroii Republicii Cuba Gerardo Hernández și Fernando González. Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

Prieteni de pe toate continentele au participat la Forumul Solidarității. Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

Prieteni de pe toate continentele au participat la Forumul Solidarității. Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

Fred Mason, președinte al  AFL-CIO din  Maryland/Washington, D.C. Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

Fred Mason, președinte al AFL-CIO din Maryland/Washington, D.C. Foto: Oscar Figueredo / Cubadebate.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets