CUBA ESTE PRIMA ȚARĂ CARE A ELIMINAT TRANSMITEREA DE LA MAMA LA FAT a virusului HIV SI SIFILIS

CUBA ESTE PRIMA ȚARĂ CARE A ELIMINAT TRANSMITEREA DE LA MAMA LA FAT a virusului HIV SI SIFILIS


Organizația Panamericană de Sănătate, OPS, a anunțat marți, la Washington că Cuba este prima țară de pe planetă care a eliminat transmiterea de la mamă la făt a virusului HIV/SIDA și sifilis.

La o conferință de presă, directoarea organizației  care funcționează ca birou regional al OMS,  Carissa Etienne, ministrul sănătății din Insulă, Roberto Morales, și alte autorități din Sănătatea Publică,  au oferit detalii  ale activității desfășurate pentru atingerea acestui obiectiv.

Morales a semnalat că dintre pilonii reușitei se află sistemul social existent în țara caraibiană, voința politică a Guvernului,  abnegația a peste jumătate de milion de lucrători din sectorul sanitar și participarea societății civile organizate.

La rândul său, Etienne a recunoscut eforturile Cubei  pentru validare, care a fost rezultatul a trei etape, prezentarea unui raport național  a acțiunilor întreprinse  pentru eliminarea transmiterii materno-infantile a HIV/SIDA și sifilisului, vizita experților independenți activați de OPS pentru a constata rezultatele și decizia finală a OPS/OMS.

Deși în mare măsură este evitabilă, mii de copii vin pe lume afectați de ambele boli, care cauzează moartea sau scad calitatea vieții persoanelor.

Standardele internaționale stabilesc că pentru a  atinge obiectivul eliminării, trebuie  garantat  să se nască mai puțin de doi copii pozitivi la 100 de femei cu HIV/SIDA care nasc, iar în cazul sifilisului congenital, trebuie să fie sub 0,5 la mia de nașteri.

Conform autorităților cubaneze, în ultimii ani ambele indicatoare s-au menținut sub aceste limite, ceea ce a fost dovedit în luna martie de specialiștii OPS/OMS.

În 2010, țările din Americi au aprobat o strategie și un plan de acțiune pentru a elimina într-o perioadă de cinci ani  transmiterea de la mamă la făt a HIV/SIDA și a sifilisului congenital.

Alte țări din regiune și din lume au făcut progrese importante pentru validarea acestui obiectiv.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets