Cuba fermă, în pofida ravagiilor uraganului Irma, semnalează la ONU ministrul de externe


Bruno RodriguezNațiunile Unite, 18 sept.(PL)

Ministerul de Externe al Cubei, Bruno Rodriguez, a afirmat astăzi la ONU că țara sa avansează în procesul de refacere după devastatorul impact al uraganului Irma și nu va lăsa nici o persoană afectată în voia sorții.

”Roadele a multor ani de muncă intensă au fost șterse în câteva ore, dar uraganul nu a înfrânt spiritul de rezistență al cubanezilor”, a spus el în intervenția la forul de nivel înalt al Adunării Generale a Națiunilor Unite, pentru a aborda consecințele fenomenului Irma în regiunea Caraibe și eforturile de recuperare.

Rodriguez a amintit cuvintele recente ale președintelui Raul Castro, care vorbind de daunele provocate de fenomen a semnalat că poporul Insulei renaște cu fiecare adversitate care-l lovește.

Diplomatul a mai spus că uraganul care a devastat cea mai mare insulă din Antile cu categoria 5 pe scara Saffir-Simpson (vânt de peste 250 km/oră), a afectat locuințele, agricultura și sistemul energetic.

În pofida măsurilor de prevenție adoptate, am suferit pierderea a 10 vieți și practic nici o regiune nu a scăpat de impact, a spus el.

Ministrul a asigurat că așa cum s-a procedat întotdeauna de-a lungul anilor de Revoluție, vor fi folosite toate resursele necesare pentru a garanta că nimeni nu rămâne fără adăpost.

În discursul său, Rodriguez a mulțumit pentru dovezile de solidaritate cu Insula după trecerea uraganului Irma și ajutoarele oferite de guverne, organizații internaționale și societatea civilă.

De asemenea, a transmis condoleanțele Havanei tuturor țărilor și teritoriilor devastate de uragan, și a reafirmat voința Cubei de a ”coopera în măsura posibilităților noastre modeste cu popoarele afectate de uragan”.

Rodriguez a apelat la comunitatea internațională să mobilizeze ajutorarea regiunii Caraibelor lovită de fenomenul meteo dand prioritate statelor și teritoriilor care din cauza dimensiunii reduse, populației reduse și capacitatea limitată de recuperare, se confruntă cu cele mai mari dificultăți.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets