Cuba răspunde mesajului ”controversat și ridicol” al lui Donald Trump


C_DTHavana, 21 mai 2017, Prensa Latina(PL)
Guvernul cubanez a calificat drept ”controversat și ridicol” mesajul ”rău-sfatuitului” președinte al Statelor Unite, Donald Trump, adresat poporului cubanez referitor la ziua de 20 mai, au informat astăzi media locale.

Într-o notă citită în emisiunea principală a Jurnalului de știri, se face aluzie la o informație din ziarul Miami Herald care a publicat mesajul menționat al lui Trump cu ocazia zilei de 20 mai 1902, dată care pentru Statele Unite a însemnat apariția Republicii Cuba, când în realitate a fost începutul etapei neocoloniale.

Textul subliniază că cubanezii au deplina conștiință a ceea ce a însemnat 20 mai, adică intervenția trupelor nordamericane în războiul purtat de luptătorii pentru independență contra Spaniei.
Perioada începută atunci a însemnat o etapă de sărăcie, exploatare și crime care a culminat cu victoria revoluționară din 1959, adaugă nota.

Ceea ce nu știe Trump este că la 1 ianuarie 1959 luptătorii pentru independență au intrat intr-adevăr în Santiago, în Havana, în toate provinciile Cubei și că de atunci moștenitorii lor, adică poporul cubanez, sunt singurii stăpâni ai acestei Insule.

Același ziar american mai cuprinde și un articol intitulat ”Alunecările lui Trump în afacerile de stat nu dau răgaz Casei Albe”, fapt care demonstrează că până și guvernul american însuși cunoaște ”neghioabele” luări de poziție ale mandatarului, subliniază informația.

În mesajul său Trump îl citează pe Jose Marti, la care i s-a răspuns că Apostolul cubanez a fost ”cel mai anti-imperialist dintre toți cubanezii”.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets