Cuba reafirmă la Geneva solidaritatea fermă cu Ecuadorul


dezastru_ecuadorIntervenția E.S.Dna. Anayansi Rodriguez, Ambasadoarea Reprezentant Permanent al Cubei, la Reuniunea Informativă convocată de Biroul Geneva al Națiunilor Unite pentru Coordonarea Treburilor Umanitare (OCHA), despre situația din Ecuador în urma cutremurului care a avut loc în această țară. Geneva, 22 aprilie 2016.

”Vă mulțumesc, Domnule Președinte,
Mulțumim Biroului OCHA de la Geneva că a convocat această reuniune și mai ales pentru că lucreară în permanență foarte activ, așa ca întotdeauna, pentru coordonarea ajutorului de urgență pentru Republica Ecuador în aceste momente dificile. Mulțumim de asemenea Misiunii Permanente a Ecuadorului pentru informarea actualizată pe care ne-a făcut-o privitor la această chestiune.

Chiar de sâmbătă, 16 aprilie, zi în care s-a produs puternicul seism, Cuba și-a manifestat solidaritatea fermă cu poporul ecuadorian și cu Guvernul Președintelui Rafael Correa și le tyransmitem cele mai profunde condoleanțe pentru pentru cei morți între care se află și trei medici cubanezi care îndeplineau cu onoare datoria lor internaționalistă în municipiul Pedernales din provincia Manabi. Acești medici făceau parte dintr-o brigadă de 742 de colaboratori cubanezi sanitari care prestau servicii de asistență medicală permanentă în Ecuador, din care 59 lucrează în zona devastată de acest dezastru natural. Brigada noastră Medicală, încă din primele momente, s-a pus la dispoziția autorităților țării pentru a presta asistență populației afectate.

De asemenea, la mai puțin de 24 de ore, în noaptea de 17 aprilie, Cuba a răspuns solicitării de ajutor formulată de Guvernul ecuadorian și OCHA și a trimis în această țară o brigadă din Contingentul Internațional de Medici Specializați în dezastre și epidemii grave ”Henry Reeve”, întărită cu o echipă de salvare și prim-ajutor. Grupul trimis este format din 53 de medici și para-medici cu o vastă experiență de acordarea asistenție în situații de cutremur în alte țări și 25 de specialiști în lucrări de căutare și salvare.

În acest fel, Guvernul meu a dat un răspuns imediat alături de țările surori din America Latină, și colaborăm activ venind în sprijinul eforturilor pe care le fac autoritățile ecuadoriene plecând de la necesitățile cele mai urgente deja identificate, în special în căutarea celor prinși sub dărâmături, salvarea lor, îngrijirile medicale și asanare.

Guvernul și poporul Cubei își reafirmă solidaritatea și sprijinul pentru guvernul și poporul frate ecuadorian în fața acestei tragedii și apelează la comunitatea internațională să răspundă imediat chemării OCHA și Guvernului statului Ecuador de ajutorare cu mijloacele materiale și financiare de care este nevoie.
Vă mulțumesc.”

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets