CUBA REAFIRMĂ VOINȚA PENTRU UN NOU TIP DE RELAȚII CU S.U.A.


rel_suaStatele Unite, 29 septembrie 2015.

Președintele cubanez, Raul Castro, a reafirmat astăzi peședintelui Statelor Unite, Barack Obama, voința Insulei de a  acționa pentru construirea unui nou tip de relații între cele două țări.

De asemenea, a reafirmat că pentru a avea  legături normale trebuie să fie ridicată blocada  impusă de Washington contra Havanei de peste jumătate de secol, a informat presa minsitrul de externe cubanez, Bruno Rodriguez.

De asemenea, a mai amintit că această blocadă provoacă daune și privațiuni poporului  Cubei și afectează interesele cetățenilor americani și trebuie rezolvate încă alte  treburi  care lezează suveranitatea  cubanezilor.

Șefii de stat din cele două țări  s-au întâlnit marți la sediul Națiunilor Unite, în contextul  celei de-a 70-a sesiuni  a Adunării Generale a ONU.

Rodriguez  a explicat că întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă respectuoasă și constructivă și cei doi președinți au făcut un schimb de impresii pe marginea recentei vizite a Papei Francisc în Cuba și Statele Unite.

El a mai adăugat că în timpul convorbirilor au fost tratate chestiuni referitoare la cooperarea în domenii în beneficiul reciproc și  în terțe țări, cum este cazul Haiti, dialogul pe chestiuni de itneres bilateral și multilateral și soluționarea problemelor  rămase în suspensie între cele două națiuni.

Din partea americană au participat la reuniune secretarul de Stat, John Kerry, asesorul pentru Siguranță Națională, Susan Rice, vice-asesorul de Siguranță Națională Mark Feierstein și reprezentanta permanentă pe lângă ONU, Samantha Power. Delegația Cubei a fost compusă din ministrul de externe Rodriguez, asesorul și vice-asesorul Comisiei de Apărare și Siguranță Națională a Cubei Alejandro Castro Espin și Juan Francisco Arias Fernandez.

De asemenea,  Josefina Vidal, directoarea general  a Direcției de relații cu Statele Unite din Ministerul de Externe al Cubei, și Jose Ramon Cabanas, ambasadorul Cubei la Washington. (Cubaminrex/PL)

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets