Cuba reitereaza la ONU denunțarea blocadei impuse de S.U.A.


NAȚIUNILE UNITE, 9 iunie (Prensa Latina).

Cuba a reiterat astăzi la Adunarea Generală a ONU denunțarea încălcării drepturilor omului și a Statului de drept care reprezintă blocada economică, comercială și financiară impusă de Washington Insulei caraibiene. Conamnăm energic orice lege și politică unilaterală și extrateritorială. Cuba cere imediata derogare a sistemului de norme și măcuri care conformează blocada”, a afirmat ambasadoru Rodolfo Reyes, la ONU, în prima zi de forului deicat contribuției drepturilor omului și Statului de drept la dezvoltare. Diplomatul a îndemnat Casa Albă să pună capăt asediului instalat acum peste jumătate de secol, plecând de la necesitatea ca toate țările să ducă la îndeplinire cele dispuse în Declarația la Nivel Înalt a Adunării dedicate Statului de Drept.

În septembrie 2012, principalul organ al Națiunilor Unite, care cuprinde în condiții egale pe cei 193 de membri ai organizației, a cerut insistent guvernelor să se abțină de a promulga și aplica măsuri unilaterale, care încalcă Dreptul Internațional și Carta ONU. De asemenea, Reyes a cerut Statelor Unite să respecte cererea universală de încetare a blocadei, cerere materializată prin rezoluțiile aprobate în mod succesiv din 1992 în Adunarea Generală, ultimele două cu un sprijin de 188 de țări din cele 193 țări suverane.

După părerea ambasadorului, Insula respinge și manipularea politică și lipsa de legitimitate manifestate în elaborarea unilaterală a listelor negre și folosirea de tehnologii moderne pentru a răsturna ordinea constituțională. Washington a inclus din nou, anul acesta, Cuba pe Lista țărilor pe care le acuză că patronează terorismul, o măsură atribuită interesului său de a justifica blocada repudiată.

Pe de altă parte, apelul Havanei de respectare a Statului de drept are loc în contextul recentelor dezvăluiri despre folosirea de către guvernul american a programului subversiv Zunzuneo, o rețea socială activă până în 2012, finanțată cu milioane de dolari pentru destabilizarea prin serviciul de mesagerii destinat celularelor. Cu privire la contribuția drepturilor omului și a Statului de drept la agenda post-2015 de dezvoltare sustenabilă – care anul viitor va conferi continuitate Obiectivelor Mileniului – Reyes a afirmat că se va trece la focalizarea progresului în beneficiul popoarelor. Conform diplomatului, ONU trebuie să-și îndrepte eforturile spre promovarea liberei determinări, a suveranității și respectării diversității, aceasta însemnând ”recunoașterea faptului că nu există rețete sau modele unice”. ”Nu există un model unic de democrație aplicabilă. Asta ar nega diversitatea de patrimonii istorice, culturale, sociale și religioase existente și a dreptului fiecărui popor la libera determinare a sustemului său economic, juridic, politic și social”, a subliniat el.

De asemenea, ambasadorul cubanez a reafirmat că țara caraibiană sprijină o cooperare curată în materie de drepturi ale omului, care este posibilă numai printr-un dialog constructiv și respectuos.

Latest Tweets