CUBA SEMNEAZĂ LA ONU TRATATUL CONTRA ARMELOR NUCLEARE


cuba_onu20 septembrie 2017
Havana, 20 sept.(ACN)

Ministrul de Externe al Cubei, Bruno Rodrgiuez, a semnat miercuri la ONU Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare, ola ceremonia de inaugurare a aderării la acest instrument multilateral.

Alte 30 de State au subscris inițiativa adoptată la 7 iulie, prin care se stabilește interzicerea dezvoltării armelor, testarea, producția, achiziționarea, posesiunea, depozitarea și transferul acestor arme, precum și amenințarea cu folosirea lor, considerate un grav pericol, pentru supraviețuirea umană, a informat agenția Prensa Latina.

Tratatul cuprinde obligația de ajutorare a victimelor și de refacere a mediului afectat de testele cu arme nucleare, și lasă deschisă posibilitatea ca statele posesoare să adere la tratat după ce au îndeplinit cerințele stabilite de acesta.

Cuba a asigurat, printr-o notă circulată la ONU că semnarea instrumentului constituie un pas înainte fundamental spre dezarmarea nucleară, care va contribui în mod semnificativ la edificarea unei lumi libere de arme nucleare.

Cea mai mare Insulă din Antile și-a reafirmat angajamentul față de obiectivul de a elibera specia umană de pericolul pe care-l reprezintă în prezent existența a 15 000 de asemenea mijloace de exterminare, din care 1 800 sunt gata de a fi folosite.

Cu acest Tratat, comunitatea internațională recunoaște în mod clar că armele nucleare nu sunt numai inumane, imorale și etic fără justificare, ci și ilegale, a subliniat ministrul.

Înainte de a declara deshisă semnarea convenției, secretarul general al ONU, Antonio Gutierres, a caificat-o drept istorică, și a mulțumit țărilor care au promovat-o și sprijinit-o, precum și societății civile.

Inițiativa primului instrument multilateral de dezarmare obținut în ultimii douăzeci de ani va intra în vigoare la 90 de zile de la ratificarea lui de către 50 de State.

sursa: Ambasada Republicii Cuba

Latest Tweets